Facebook og Apple betaler kvinnelige ansatte for å fryse ned eggene

For at karrieren ikke skal bli forstyrret av barn.

UTSETTELSE: Tanken bak å fryse ned eggceller er at de kan tas fram igjen når kvinnen er klar for å få barn. Da blir de kunstig befruktet (in vitro-fertilisering), som på bildet. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
UTSETTELSE: Tanken bak å fryse ned eggceller er at de kan tas fram igjen når kvinnen er klar for å få barn. Da blir de kunstig befruktet (in vitro-fertilisering), som på bildet. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Teknogigantene Facebook og Apple henholdsvis tilbyr, eller vil innen kort tid tilby, sine kvinnelige ansatte økonomisk støtte for fryse ned egg. Hensikten er tilsynelatende at karrieren ikke skal avbrytes av barn; med ordningen kan de utsette å få barn til et tidspunkt da det passer bedre karrieremessig, skriver NBC News.

Facebook tilbyr «frynsegodet» som del av forsikringspakka, mens Apple akter å innføre ordningen i januar. De er de første arbeidsgiverne som innfører dette av ikke-medisinske årsaker.

Facebook bekrefter ordningen overfor USA Today. I en e-post skriver selskapet at de også hjelper til med adopsjon og surrogati, samt «en rekke andre fertilitetstilbud til kvinnelige og mannlige ansatte». Apple bekrefter liknende tilbud, og sier de «vil gjøre kvinner i Apple i stand til å utføre sitt livs arbeidsinnsats, samtidig som de tar seg av sine kjære og bygger familien».

Dyrt Det dreier seg om et betydelig økonomisk løft; en behandling koster minst 65 000 kroner, og lagring koster ca. 3200 kroner årlig. Facebook dekker utgifter opp til 130 000 kroner.

Men dette dreier seg tilsynelatende om en økonomisk avveining der kostnaden ved å få en kvinne til å fryse ned egg oppveies av de tapte utgiftene det innebærer å miste en medarbeider i lang tid på grunn av fødsel og barnepass. Det er også større sjanse for at hun forblir lojal mot arbeidsgiveren - som på lang sikt f.eks. slipper å lyse ut stillingen hennes på ny og skaffe vikar.

Tilhengere av ordningen legger vekt på valgfriheten, og sier tilbudet om å fryse ned eggene vil bidra til å utjevne forskjellene mellom kjønnene i arbeidslivet, der mange kvinner blir skadelidende av å være borte for å ta seg av barn. Dette gjelder ikke minst i USAs teknobedrifter - sentrert i Silicon Valley i California - som er notorisk mannsdomierte; Apple melder selv at 70 prosent av alle deres 98 000 ansatte er menn.

Kritikere av ordningen sier den er kynisk og en måte å få kvinnene til å selge sin sjel til arbeidsgiveren på, slik at de ofrer sine mest fruktbare år i bytte mot løfte om karrierestigning.

- Bedre betingelser i Norge Eirin Pedersen er stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo, med fertilitet og velferdsstat som spesialfelt. Hun reagerer på Facebook og Apples ordning.

- Nå er det jo engang slik at kvinner føder barn, det er en del av samfunnets struktur. Å tilby nedfrysing av egg er å gi den individuelle kvinne skylden for lav produktivitet og opphold i karrieren, framfor å gjøre noe med samfunnet, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun understreker at Norge og resten av Norden stiller seg temmelig annerledes enn USA når det gjelder fertilitet og arbeidsliv.

- I Norge har vi ordninger som f.eks. fedrekvoten, som gjør at kvinner både kan velge å få barn og fortsette karrieren. Hvis Silicon Valley virkelig vil den skjeve kjønnsbalansen til livs, burde de heller satse på fedrekvote enn nedfrysing av egg, sier hun.

Pedersen trekker fram undersøkelser som viser at kvinner, når de blir stilt overfor valget, velger jobb framfor barn.

- De vil ikke bli forsørget. Likevel får kvinner i Norden flere barn enn i resten av Europa, sier hun.

Big business Frysing av egg er en raskt voksende business i USA, der selskaper som EggBanxx fokuserer på valgfriheten, og markedsfører seg gjennom «eggfrysingsparties», ifølge New York Post.

«Kanskje du ikke har møtt den rette ennå, eller kanskje du vil ha mer tid til å fokusere på utdannelsen eller karrieren. Uansett grunn: Å fryse eggene nå vil gjøre det mulig for deg å hanskes med unnfangelse seinere», skriver selskapet.

Men man er slett ikke garantert et barn som resultat av å bli befruktet av et fryst egg. Metoden er fremdeles forholdsvis ny, og leger anbefaler kvinner å fryse minst 20 egg - som utgjør to kostbare behandlinger. The American Society of Reproductive Medicine fraråder nedfrysing som metode for å forlenge fruktbarheten, og sjansen for suksess minker med alderen da man fryser ned eggene.

REAGERER: Eirin Pedersen, stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo, mener det å tilby nedfrysing av egg legger skylden for karriereopphold grunnet barn på den enkelte kvinne i stedet for samfunnsstrukturen. Foto: UNIVERSITETET I OSLO
REAGERER: Eirin Pedersen, stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo, mener det å tilby nedfrysing av egg legger skylden for karriereopphold grunnet barn på den enkelte kvinne i stedet for samfunnsstrukturen. Foto: UNIVERSITETET I OSLO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer