ARRESTERT VIA FACEBOOK: Ti personer er arreastert, mistenkt for datasvindel for over 850 millioner dollar. Pågripelsene skjedde gjennom et samarbeid mellom Facebook og FBI. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
ARRESTERT VIA FACEBOOK: Ti personer er arreastert, mistenkt for datasvindel for over 850 millioner dollar. Pågripelsene skjedde gjennom et samarbeid mellom Facebook og FBI. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Facebook-samarbeid førte til arrestasjoner av hackere verden over

Mistenkt for å ha svindlet over 850 000 000 dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har pågrepet et internasjonalt kriminelt nettverk ved hjelp av Facebook.

Ti personer er pågrepet og mistenkt for å ha infisert 11 millioner datamaskiner over hele verden, og for deretter å ha svindlet til seg mer enn 850 millioner dollar, melder BBC.

Sikkerhetsteamet til Facebook bisto amerikanske myndigheter i avsløringen av personene som angivelig står bak disse angrepene. I tillegg har Facebook bidratt til å identifisere hvilke av deres brukere som kan ha blitt berørt av angrepet.

Arrestasjoner verden over Resultatet av samarbeidet som startet for to år siden er en rekke arrestasjoner over hele verden: i Storbritannia, USA, New Zealand, Bosnia og Hercegovina, Kroatia, Makedonia og Peru.

Det er uklart om Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge bruker sosiale medier på samme måte, men de er selv til stede på både Twitter og Facebook. En rekke politidistrikt, blant dem Søndre Buskerud og Telemark, har egen profil.

- Ved å være til stede, og at det er kjent, ser folk at dette ikke er en lovløs arena, sa informasjonssjef hos Telemark politidistrikt Anders Jølstad til Klassekampen i januar.

Jølstad avviste overfor avisa at de driver overvåkning eller spaning, men sier de «sjekker ut tips og plukker opp informasjon».

- Det vil jeg tro også andre politidistrikt gjør, uten at de er synlige på Facebook, ifølge Jølstad.

Tatt via Facebook Dagbladet har tidligere skrevet om Maxi Sapo, som  levde livets glade dager i Mexico og skrøt av det på Facebook slik at vennene kunne følge med. Men det han ikke visste var at også andre fulgte nøye med.

I Seattle satt en FBI-agent, der Sapo var etterlyst for banksvindel, og fulgte hans bevegelser.

Gjennom hans offentlige venneliste kunne agenten i Seattle spore opp adressen hans for deretter å få meksikanske myndigheter til å arrestere Sapo og utlevere ham til USA.