REAGERER: Et barn i familien til psykologparet Halvor Wennesland Gravdal og Catrine Lykkedrang Kleppe (innfelt) fant denne videoen på Facebook. Familien reagerte sterkt, men Facebook vil ikke fjerne den groteske videoen. Foto: SKjermdump Facebook og privat
REAGERER: Et barn i familien til psykologparet Halvor Wennesland Gravdal og Catrine Lykkedrang Kleppe (innfelt) fant denne videoen på Facebook. Familien reagerte sterkt, men Facebook vil ikke fjerne den groteske videoen. Foto: SKjermdump Facebook og privatVis mer

- Facebook ser ikke på amming som veldig greit, men tortur av dyr er innenfor deres retningslinjer?

Et barn i familien kom over grotesk video Facebook ikke vil fjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sex, vold og dyreplageri. Slike bilder og videoer kan fort dukke opp i Facebook-feeden din uten advarsel.

Det opplevde også et barn i familien til psykologparet Halvor Wennesland Gravdal og Catrine Lykkedrang Kleppe. Videoen, som skal ha sitt opphav i Vietnam, viser en mann som holder en katt nede mens han griller den levende med en flamberingspistol. -

- Forkastelig og traumatiserende - Hun delte videoen med voksne familiemedlemmer fordi hun synes den var forkastelig og traumatiserende, sier paret til Dagbladet.

To av tantene hennes sendte deretter inn tre klager på videoen til Facebook. Svaret paret fikk fra Facebook sjokkerte dem.

«Vi har gjennomgått rapporten din om videoen til NN

 Takk for at du tar deg tid til å rapportere noe du mener bryter med våre standarder. Slike rapporter bidrar til å gjøre Facebook til et trygt sted der man føler seg velkommen. Vi har gjennomgått videoen du rapporterte for skildringer av voldshandlinger. Vi mener at den ikke bryter våre Nettsamfunnets standarder.» sto det i svaret fra Facebook.

- Det synes jeg er litt bekymringsfullt. De burde kanskje ha noen klare retningslinjer. Det er mange mindreårige på Facebook, og de kommer over dette innholdet uten å oppsøke det sier Wennesland Gravdal til Dagbladet.

Han jobber i stiftelsen Alternativ til vold i Kristiansand og samboeren Catrine som psykolog på Sørlandet sykehus. Begge har jobbet med traumer og voldshandlinger.

- Det er etisk problematisk at Facebook mener dette er innenfor deres etiske retningslinjer. Dette er en straffbar handling i Norge og USA. Vi reagerer på at Facebook sensurer kvinner som ammer, men tortur av dyr er innenfor deres retningslinjer? Det er spesielle verdier å sende ut til ungdom. De ser ikke på amming som veldig greit, men å Brenne et dyr levende er helt OK? spør paret seg.

Helt fram til mars i år fjernet Facebook ammebilder fra nettstedet. Det skapte store protester, og i mars endret de retningslinjene slik at ammebilder ble lov. Kvinnelige brystvorter er imidlertid noe Facebook fortsatt slår hardt ned på.  
¨
Familien sendte inn tre klager på videoen, og siden har Facebook satt opp en advarsel om at det er sterke bilder.

For å rette oppmerksomhet Dagbladet har vært i kontakt med Facebooks nordiske PR-byrå Spotlight PR i Stockholm. De viser til nettsamfunnets standarder.

- I denne saken, hvor det er onde handlinger mot dyr, er det mange som deler det for å fordømme eller rette oppmerksomhet mot handlingen. Vi fjerner voldelig innhold når det er delt for sadistisk nytelse eller for å glorifisere vold. I denne saken har våre behandlere gått gjennom den og vurdert det til at meningen med å laste opp videoen er å rette oppmerksomhet mot vold mot dyr, skriver de i en e-post til Dagbladet.

 Samtidig oppfordres det til å vise varsomhet ved deling av innhold på Facebook, og å advare om eksplisitt innhold.

Moralsk betenkelig Gravdal og Kleppe er imidlertid mener det imidlertid er moralsk betenkelig at Facebook lar denne videoen bli værende.

- Hva kan dette gjøre med sårbare grupper som kommer over denne videoen? Vi er nok ikke de første som vil finne denne videoen forstyrrende eller potensielt traumatiserende. Videoen gjør sterkt inntrykk, og bilder fra den har brent seg fast hos oss. Hvis dette er normgivende for Facebook, hva vil det etter hvert gjøre med Facebook sine brukere og  deres holdninger til hva som er rett og galt? sier paret til Dagbladet.

FIKK SVAR: Dette var svaret familien fikk av Facebook. Dagbladet har valgt å sladde navnet til vedkommende som la ut videoen på Facebook. Foto: Skjermdump
FIKK SVAR: Dette var svaret familien fikk av Facebook. Dagbladet har valgt å sladde navnet til vedkommende som la ut videoen på Facebook. Foto: Skjermdump Vis mer