Facebook, Snapchat og Instagram kan stenges for alle under 16

Nye EU-regler kan føre til utestengelse fra sosiale medier, for alle europeere under 16.

KAN BLI UTESTENGT: Som følge av en ny EU-lov vil europeiske barn under 16, trolig ikke kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.Foto: REUTERS/Dado Ruvic
KAN BLI UTESTENGT: Som følge av en ny EU-lov vil europeiske barn under 16, trolig ikke kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.Foto: REUTERS/Dado Ruvic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EU vedtok tirsdag en omfattende reform av EU-borgernes beskyttelse mot datamisbruk, inkludert strenge straffer for selskaper som bryter loven, melder NTB.

Avtalen mellom EU-parlamentet og medlemsstatene gjør det ulovlig for selskap å innhente og oppbevare data fra barn og ungdom under 16 år.

Det betyr i praksis at europeiske barn under 16 ikke vil kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.

Fra 13 til 16 Endringene i regelverket som ble lagt til i siste sekund, sier at alle selskap som behandler data fra barn under 16, er nødt til å innhente tillatelse fra foreldrene i forkant. 

Det vil trolig bety at selskap som Facebook, Snapchat, Whatsapp og Instagram vil utestenge personer under 16 år, skriver BBC

Det finnes allerede en lov i USA, ved navn «Childrens Online Privacy Protection Act» (COPPA), og et tilsvarende EU-direktiv, som har ført til 13-årsgrense hos flere store nettsamfunn. Selskap som Facebook har valgt å følge det amerikanske lovverket over hele verden.

Det europeiske lovverket har nå blitt strammet inn ytterligere. Dersom de store selskapene velger å følge det nye regelverket, vil det kunne bety slutten for en stor andel unge brukere i sosiale medier.

- Det vil utestenge en betydelig andel ungdommer, og spesielt de mest sårbare som ikke vil kunne innhente foreldrenes tillatelse av ulike årsaker, sier Larry Magid i Connect Safely til The Guardian

- Utestenger de mest sårbare Selv om aldersgrensen i dag er 13 år, har ikke selskap som Facebook noen reell mulighet til å kontrollere alderen til deres brukere. Dermed er det mange barn som oppgir falsk fødselsdato for å kunne registrere seg som brukere.

Janice Richardson, rådgiver for FNs organisasjon for informasjon og kommunikasjonsteknologi, er blant flere som stiller seg negativt til det nye regelverket. 

- Å flytte alderskravet fra 13 til 16 representerer en stor endring i politikken, uten at man har hørt hva befolkningen ønsker, sier Richardson ifølge The Guardian.

Kan beholde 13-årsgrense Ifølge NTB vil land som i dag har en aldersgrense på 13 år, ha muligheten til å beholde denne. Det store spørsmålet er hvilke retningslinjer selskapene velger å følge i disse landene.

Den nye loven er ment å gi europeere større inflytelse over hvordan deres digitale spor blir samlet inn og oppbevart.

Lovverket vil også gi medlemsstatene myndighet til å ilegge bedrifter som krenker borgernes privatliv på nettet, bøter på opp til 4 prosent av overskuddet, melder NTB. Det vil også kreves at bedrifter melder fra om brudd på reguleringene innen 72 timer. 

Et annet sentralt punkt i det nye lovverket er «retten til å bli glemt», som gir folk rett til å få slettet utdatert informasjon om seg selv fra nettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer