Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook, Snapchat og Instagram kan stenges for alle under 16

Nye EU-regler kan føre til utestengelse fra sosiale medier, for alle europeere under 16.

KAN BLI UTESTENGT: Som følge av en ny EU-lov vil europeiske barn under 16, trolig ikke kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.Foto: REUTERS/Dado Ruvic
KAN BLI UTESTENGT: Som følge av en ny EU-lov vil europeiske barn under 16, trolig ikke kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.Foto: REUTERS/Dado Ruvic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU vedtok tirsdag en omfattende reform av EU-borgernes beskyttelse mot datamisbruk, inkludert strenge straffer for selskaper som bryter loven, melder NTB.

Avtalen mellom EU-parlamentet og medlemsstatene gjør det ulovlig for selskap å innhente og oppbevare data fra barn og ungdom under 16 år.

Det betyr i praksis at europeiske barn under 16 ikke vil kunne ha en lovlig profil på sosiale medier som Facebook, Snapchat og Instagram.

Fra 13 til 16 Endringene i regelverket som ble lagt til i siste sekund, sier at alle selskap som behandler data fra barn under 16, er nødt til å innhente tillatelse fra foreldrene i forkant. 

Det vil trolig bety at selskap som Facebook, Snapchat, Whatsapp og Instagram vil utestenge personer under 16 år, skriver BBC

Det finnes allerede en lov i USA, ved navn «Childrens Online Privacy Protection Act» (COPPA), og et tilsvarende EU-direktiv, som har ført til 13-årsgrense hos flere store nettsamfunn. Selskap som Facebook har valgt å følge det amerikanske lovverket over hele verden.

Det europeiske lovverket har nå blitt strammet inn ytterligere. Dersom de store selskapene velger å følge det nye regelverket, vil det kunne bety slutten for en stor andel unge brukere i sosiale medier.

- Det vil utestenge en betydelig andel ungdommer, og spesielt de mest sårbare som ikke vil kunne innhente foreldrenes tillatelse av ulike årsaker, sier Larry Magid i Connect Safely til The Guardian

- Utestenger de mest sårbare Selv om aldersgrensen i dag er 13 år, har ikke selskap som Facebook noen reell mulighet til å kontrollere alderen til deres brukere. Dermed er det mange barn som oppgir falsk fødselsdato for å kunne registrere seg som brukere.

Janice Richardson, rådgiver for FNs organisasjon for informasjon og kommunikasjonsteknologi, er blant flere som stiller seg negativt til det nye regelverket. 

- Å flytte alderskravet fra 13 til 16 representerer en stor endring i politikken, uten at man har hørt hva befolkningen ønsker, sier Richardson ifølge The Guardian.

Kan beholde 13-årsgrense Ifølge NTB vil land som i dag har en aldersgrense på 13 år, ha muligheten til å beholde denne. Det store spørsmålet er hvilke retningslinjer selskapene velger å følge i disse landene.

Den nye loven er ment å gi europeere større inflytelse over hvordan deres digitale spor blir samlet inn og oppbevart.

Lovverket vil også gi medlemsstatene myndighet til å ilegge bedrifter som krenker borgernes privatliv på nettet, bøter på opp til 4 prosent av overskuddet, melder NTB. Det vil også kreves at bedrifter melder fra om brudd på reguleringene innen 72 timer. 

Et annet sentralt punkt i det nye lovverket er «retten til å bli glemt», som gir folk rett til å få slettet utdatert informasjon om seg selv fra nettet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media