Spenning: Nestleder i senatets etterretningskomité, Mark R. Warner, er klar på at han mener at annonsene ble spredt med en intensjon om å skape spenninger blant folket. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Scanpix (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)
Spenning: Nestleder i senatets etterretningskomité, Mark R. Warner, er klar på at han mener at annonsene ble spredt med en intensjon om å skape spenninger blant folket. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Scanpix (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)Vis mer

Russland-etterforskningen

Facebook solgte annonser til russisk selskap under valgkampen: - De ville skape kaos

Annonsene skal ha fremmet motstridende meninger for å skape splittelser blant befolkningen, sier kilder til Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av september avdekket Facebook at de hadde solgt annonser til et Kreml-vennlig selskap. Selskapet er et såkalt «troll-selskap» som er kjent for å fremme Kreml-vennlig propaganda, ifølge Washington Post kilder.

Om lag 3 000 annonser fra 470 falske brukere skal ha blitt solgt til en verdi av 100 000 dollar mellom juni 2015 og mai 2017, ifølge Facebooks egen granskning.

Mandag skriver Washington Post at annonsene Facebook forbereder seg på å overlevere til den amerikanske Kongressen, hadde et innhold som var ment for å skape splittelser blant de amerikanske velgerne.

På den ene siden spredte de innlegg som fremmet afroamerikanernes rettigheter som bevegelsen Black Lives Matter, mens andre annonser antydet at slike bevegelser skaper en politisk trussel, ifølge avisas kilder.

Det russiske selskapet skal også ha prøvd å skape spenninger blant religiøse miljøer ved å spre innlegg som antydet at muslimske kvinner støttet Hillary Clinton.

- Ville skape kaos

Facebook lar hvilken som helst annonsør rette annonsene sine mot spesifikke grupper brukere på bakgrunn av hobbyer, alder eller annen informasjon de deler. Og det er nettopp dette verktøyet amerikanske etterretning mener at det russiske selskapet har benyttet seg av for å spre motstridende budskap til ulike grupper.

- Målet deres var å skape kaos, sier nestleder i senatets etterretningskomité, Mark R. Warner til Washington Post.

Demokratenes leder i etterretningskomiteen, Adam Schiff, ønsker at annonsene deles med offentligheten.

- Jeg mener at den amerikanske befolkningen bør få se et representativt utvalg av disse annonsene, for å se hvor kynisk russerne brukte dem for å skape splittelser i samfunnet vårt, sier han.

Mer åpenhet

Forrige uke sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg at han vil vise Kongressen annonsene som ble brukt til å fyre opp under politiske spenninger før, under og etter fjorårets valgkamp.

- Jeg vil ikke at noen skal bruke våre verktøy til å bryte ned demokratiet, sa Zuckerberg.

Mer åpenhet: Mark Zuckerberg vil møte bekymringene for russisk påvirkning gjennom mer åpenhet rundt hvem som annonserer på Facebook, og hvordan de gjør det. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Scanpix
Mer åpenhet: Mark Zuckerberg vil møte bekymringene for russisk påvirkning gjennom mer åpenhet rundt hvem som annonserer på Facebook, og hvordan de gjør det. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Videre sa han at Facebook vil fortsette samarbeidet med amerikanske myndigheter, samtidig med egen granskning. Han vil også møte bekymringene for russisk påvirkning gjennom mer åpenhet rundt hvem som annonserer på Facebook, og hvordan de gjør det.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar i år med at Russland hadde blandet seg inn i valgkampen for å hjelpe Trump til makten, blant annet ved å betale nett-troll til å spre falske nyheter for å påvirke folket.

«Russland-bløffen»

Via Twitter uttrykte også USAs president Donald Trump sine meninger om temaet og kalte det «Russland-bløffen».

- «Russland-bløffen» fortsetter. Nå er det annonser på Facebook. Hva med medienes fullstendig skjeve dekning i favør skurken Hillary, spurte han.

Russland på sin side benekter å stå bak de aktuelle annonsene, ifølge NTB.

- Vi vet verken hvem som setter ut disse annonsene, eller hvordan de gjør det. Vi har aldri gjort det, og den russiske siden ha heller aldri hatt noe med dette å gjøre, sier Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.