RUSSLAND-ETTERFORSKNING: USAs president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Susan Walsh, File
RUSSLAND-ETTERFORSKNING: USAs president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Susan Walsh, FileVis mer

Facebook solgte politiske annonser til Kreml-vennlig russisk selskap i USA-valget

Facebook solgte politiske annonser under fjorårets presidentvalg til et Kreml-vennlig russisk selskap som forsøkte å påvirke velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet/NTB): Facebook har avdekket dette selv og viderebrakt opplysningene til granskere fra den amerikanske Kongressen, skriver Washington Post.

Onsdag skrev Facebooks sikkerhetsdirektør, Alex Stamos, selv om funnene.

Kreml-propaganda

Facebook har sporet opp annonsesalget, til en total verdi på 100.000 dollar, til et russisk «troll-selskap», Internet Research Agency, som er kjent for å fremme Kreml-vennlig propaganda.

En liten del av annonsekampanjen, som startet sommeren 2015, har navngitt de daværende presidentkandidatene Donald Trump og Hillary Clinton, og mesteparten av annonsene fokuserte på å kjøre fram politisk splittende saker som våpenkontroll og immigrasjonsfrykt, samt homofiles rettigheter og rasediskriminering.

Facebook sier også at de har funnet politisk reklame for ytterligere 50.000 dollar, som også stammet fra andre russiske kontoer.

Etterforskning

Kongressen er, under ledelse av spesialetterforsker Robert Mueller, i gang med en bred Russland-etterforskning. Blant spørsmålene er hvorvidt president Donald Trumps valgkampteam samarbeidet med Russland for å påvirke presidentvalget under valgkampen.

Facebook tilbyr en sofistikert målretting av reklamer, og har kommet under angrep for rollen selskapet spilte i spredningen av såkalt «fake news». Selskapet sier nå at de samarbeider med etterforskerne for å komme til bunns i saken.

Amerikansk etterretning konkluderte i januar i år med at Russland hadde blandet seg inn i valgkampen for å hjelpe Trump til makten, blant annet ved å betale nett-troll til å spre falske nyheter for å påvirke folkeopinionen.

Selv har Trump hele tida avvist at hans valgkamporganisasjon samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke valget. Samtidig har det dukket opp stadig nye opplysninger om hvordan hans nærmeste rådgivere møtte ulike russiske kontakter.