Facebook sparket hele avdelinga etter grove anklager. Det har allerede gått fryktelig galt

Refs kan ha framskyndet overgangen.

<strong>FUNKSJON TIL BESVÆR:</strong> Fredag var det over og ut for de som var ansatt i avdelinga som skulle filtrere og moderere hvilken tematikk som dukket opp i Facebooks «Trending Topics». Det tok ikke lang tid før det gikk på tverke. Foto: Alex Milan Tracy/Sipa USA/NTB Scanpix
FUNKSJON TIL BESVÆR: Fredag var det over og ut for de som var ansatt i avdelinga som skulle filtrere og moderere hvilken tematikk som dukket opp i Facebooks «Trending Topics». Det tok ikke lang tid før det gikk på tverke. Foto: Alex Milan Tracy/Sipa USA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I mai meldte Gizmodo at en Facebook-ansatt fortalte at teamet som jobbet med å kuratere «trending topics» hadde politisk slagside til fordel for det liberale.

Etter dette meldte Facebook at de erstattet de ansatte med mer nøytrale algoritmer, ifølge Quartz. Nettstedet anslår at 15 til 18 ansatte ble oppsagt med seks ukers etterlønn, men at de ble bedt om å gå på dagen. Istedet skulle bare ingeniører som jobbet med algoritmene ta seg av «trending topics».

Nå kommer det ny kritikk mot Facebook etter en artikkel om ankerkvinnen på Fox News, Megyn Kelly, som ikke var basert på fakta dukket opp under fanen, ifølge Mashable.

De skriver også at dette er det verste som kunne skjedd Facebook.

Ikke tilgjengelig i Europa

Det påstås i artikkelen at hun er avslørt som «forræder» av Fox News og egentlig støtter Hillary Clinton. Artikkelen ble delt på den konservative siden «End the Fed»

«Trending topics» er er ikke tilgjengelig i Europa, men i USA skal de gi et vink om hva andre folk deler og diskuterer den dagen. Litt som Twitters funksjon i venstre-fanen.

En talsperson fra Facebook sa til Business insider at historien hadde mange nok interaksjoner til at den kvalifiserte som «trending».

Artikkelen har i skrivende stund 14 000 Facebook-interaksjoner.

Så fort Facebook ble klare over at den ikke var basert på fakta, ble den imidlertid fjernet. Nå jobber selskapet med å lage en metode for plukke opp om en historie er falsk raskere.

«Spennende og skummelt»

Ida Aalen jobber med digital strategi og brukervennlighet i Netlife Research. Hun sier til Dagbladet at hele diskusjonen rundt nøytralitet og objektivitet er vanskelig. At dette ikke nødvendigvis blir enklere med algoritmer.

- Hele resonnementet til Facebook er at algoritmene vil løse denne problematikken, men det er noen som har laget de også. Det skal jo være «det alle snakker om», men hvem er det som snakker om nyheter? Dette kan man vri og vende på, men det finnes ikke nøytrale eller objektive algoritmer. De er veldig konkrete, men de er heller ikke gjennomsiktige, sier hun til Dagbladet.

Hun peker også på at saken som i mai gikk på at nyhetsbildet i «Trending Topics» hadde en venstrevridning, kan ha vært med på å framskynde overgangen til den helautomatiske løsningen. Hun beskriver overgangen til stadig mer kompliserte algoritmer som både «spennende og litt skummel».

- Det store «buzzordet» her er jo maskinlæring. Det minner litt om kunstig intelligens, og skal lære seg hva som er riktig og galt ut fra brukermønstre og respons. Det var jo også derfor det menneskelige teamet var der - for å «trene» algoritmen i håp om at den skulle klare å gjenkjenne disse mønstrene, sier hun.

- Dette er ingenting som gjør at de kommer til å kutte maskinlæring eller algoritmer, men det betyr kanskje at man innser at man fortsatt trenger et menneskelig ledd. At man kanskje har undervurdert hvor lang tid det vil ta før algoritmene lager noe som gir mening for mennesker.

Flere blemmer

Men Facebooks noe tabbebefengte helg stoppet ikke der. Foruten Megyn Kelly-artikkelen, dukket også to andre artikler opp i «trending topics».

En av dem var emneknaggen #McChicken som gikk viralt etter at noen la ut en video av en mann som masturberte med en kyllingsandwich fra den kjente hurtigmatkjeden McDonalds.

Artikkelen det blir henvist til er nettstedet Mashables nettsak med tittelen: «Den fryktelige grunnen til at #McChicken trender på Twitter».

En annen sak som dukket opp var det verbale angrepet på den amerikanske forfatteren og politiske kommentatoren Ann Coulter under en såkalt «Roast» av skuespiller Rob Lowe.

«SNL-stjerna kaller Ann Coulter ei rasistisk fi***», heter det i tittelen til The Daily Beast.

Filtrering

Facebook har selv skrevet i en bloggpost at avgjørelsen vil gjøre det enklere for dem å nå ut med den nye funksjonen til langt flere.

- Målet vårt er å gjøre «Trending» tilgjengelig for så mange som mulig, hvilket ville blitt vanskelig om vi hadde vært avhengige av mennesker som sorterer temaene for hånd.

Under de gamle retningslinjene der mennesker var involvert i denne prosessen med å velge passende emneknagger og tematikk, ville både historien om Megyn Kelly, samt #McChicken- og SNL-saken, blitt filtrert ut.

The Guardian skriver også at det var meningen at den automatiserte funksjonen skulle «lære» av den menneskelige moderator-avdelinga, men at hensiktet hele tiden har vært å gjøre systemet helautomatisk.

- Gjenspeiler samfunnet

Sosiale Medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen sier til Dagbladet at han synes diskusjonen rundt automatiserte innholdstjenester også blir interessant opp mot sensurdiskusjonen.

- Selv om historien om Megyn Kelly var feilaktig, er det fortsatt en historie som trender. Man vil alltid finne feil i innhold, men det er ikke nødvendigvis feil at noe trender. Det blir litt det samme som innvandringsdebatten. Det er mye «innsikt» som brukes for å forsvare ulike synspunkter. Det gjenspeiler samfunnet, sier han.

Han peker i liket med Aalen også på at Facebook og Google er best i klassen når det kommer til å benytte seg av maskinlæring, kunstig intelligens og roboter. At det i en framtidig versjon kanskje vil brukes avanserte roboter for å avdekke om det dreier seg om en reell historie.

- Facebook er flinke til å prøve nye ting, og fungerer det ikke som de så for seg legger de det bare vekk og prøver noe annet. Jeg tror ikke dette er noe skudd for baugen for tjenesten, sier Nygård-Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer