TOK GREP ETTER FN-GRANSKING: Facebook har stengt sider og og kontoer til militære ledere i Myanmar. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix.
TOK GREP ETTER FN-GRANSKING: Facebook har stengt sider og og kontoer til militære ledere i Myanmar. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix.Vis mer

Facebook stenger ute Myanmars generaler

- Vil forhindre dem fra å benytte våre tjenester til å piske opp stemninger.

Facebook har stengt en rekke kontoer knyttet til Myanmars militære ledere, som FN-granskere mener bør straffeforfølges for folkemord.

En av kontoene som ble stengt, knyttes til landets forsvarssjef Min Aung Hlaing. Han er en av dem FN-granskerne navngir.

- Vi ønsker å forhindre dem fra å benytte vår tjeneste til ytterligere å piske opp etniske og religiøse spenninger i Myanmar, heter det i en uttalelse fra Facebook.

18 kontoer og 52 Facebook-sider, samt en Instagram-konto ble stengt etter at FN-granskerne la fram sin rapport mandag, melder NTB - DPA.

UTESTENGT FRA FACEBOOK: Myanmars forsvarssjef, general Min Aung Hlaing, skal være blant dem som er blitt utestengt fra Facebook. Foto: Ann Wang, Reuters/NTB Scanpix.
UTESTENGT FRA FACEBOOK: Myanmars forsvarssjef, general Min Aung Hlaing, skal være blant dem som er blitt utestengt fra Facebook. Foto: Ann Wang, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Facebook var kontoene og sidene knyttet til enkeltpersoner eller organisasjoner som «har stått bak eller lagt til rette for alvorlige brudd på menneskerettighetene i landet».

- Hat og feilinformasjon

Facebook innrømmer samtidig at de har vært for seine med å hindre Myanmars militære og deres støttespillere fra å spre hat og feilinformasjon.

Asia-ekspert og forsker Stein Tønnesson sier til NRK at Facebook har et tilnærmet monopol som formidlingskanal for nyheter i Myanmar.

En av de stengte kontoene har ifølge Tønnesson to millioner følgere.

Fjernet: - Tente på selv

- Den etniske volden i Myanmar har vært forferdelig. Selv om vi var for sene med å reagere, gjør vi nå framgang. Ved hjelp av bedre teknologi oppdager vi hatefulle innlegg og forbedrer rapporteringsverktøyet vårt. Vi setter også av flere mennesker til å kontrollere innhold, heter det i en kunngjøring, gjengitt av CNN.

Facebook viser også eksempler på hvilke innlegg som er fjernet, blant annet ett der det hevdes av rohingya-muslimer har satt fyr på egne hus for så å legge skylden på regjeringsstyrkene.