Facebook tilbake på topp

Facebook hentet inn igjen hele fallet fra børsnoteringen, men onsdag korrigerte den litt ned.

COMEBACK PÅ BØRSEN: Facebook har gått som en rakett på børsen de siste dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
COMEBACK PÅ BØRSEN: Facebook har gått som en rakett på børsen de siste dagene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Forsommeren 2012 var Facebook den store snakkisen i forbindelse med den mye omtalte børsnoteringen av selskapet.

Hypen i forkant bidro til at Facebook økte kursintervallet på aksjene som skulle selges i forbindelse med selskapets børsnotering fra 25-35 dollar til 34-38 dollar.

Videre ble antall aksjer som skulle tilbys i forbindelse med børslanseringen utvidet fra 337 millioner til 421 millioner aksjer.

Dermed kunne Mark Zuckerberg og hans menn hente inn som 16 milliarder dollar, tilsvarende over 100 milliarder kroner, i frisk kapital.

Håvet inn milliarder Til sammen ni tilretteleggere, insidere og noen tidlige investorer cashet inn til sammen 42 milliarder kroner, på å selge flere aksjer enn først planlagt.

Marc Zuckerberg solgt for eksempel aksjer for 6,8 milliarder kroner. Goldman Sachs solgte for nær 6,5 milliarder kroner.

IPO-kursen endte til slutt på 38 dollar, og i åpningshandelen 18. mai 2012 steg aksjen raskt til 43 dollar. Og den var helt oppe i 45 dollar før nedturen begynte.

Luften gikk ut Siden gikk mye av luften ut av ballongen, og en rekke aktører som var involvert i børsnoteringen fikk kritikk for å ha vært for aggressive i prisingen.

Mange av optimistene som satset penger på Facebook i forbindelse med børsnoteringen har sett papirtapet vokse i et forrykende tempo. I løpet av det siste året har aksjen vært nede i 17,55 dollar.

I september 2012 satt Zuckerberg på knapt 504 millioner aksjer i Facebook til en verdi av 8,9 milliarder dollar.

I et forsøk på å stoppe investorflukten gikk han ut og lovet at det ville gå minst et år før han skulle selge flere aksjer. Uttalelsene bidro til å løfte Facebook-aksjen med nesten tre prosent i etterhandelen samme dag.

Én milliard aktive månedlige brukere 14. september kunne Zuckerberg fortelle at selskapet han styrer hadde passert én milliard aktive månedlige brukere. Høsten 2012 fortsatte verdien på Facebook å øke.

I forbindelse med selskapets kvartalspresentasjon i januar 2013 sa Zuckerberg følgende: Vi går inn i 2013 med godt momentum og vil fortsette å investere for å oppfylle vår misjon og bli et sterkere og mer verdifullt selskap.

I starten av 2013 passerte aksjekursen 30 dollar, men den falt jevnt og trutt ned mot 24 dollar utover vinteren og våren.
  Rally på knalltall Onsdag i forrige uke, etter børsens stengetid, la Mark Zuckerberg & Co. frem kvartalstall som fanget investorenes oppmerksomhet.

Facebook fikk et resultat på 333 millioner dollar, eller 0,13 dollar pr. aksje, i 2. kvartal. Det var opp fra et tap på 157 millioner dollar, eller 0,08 dollar pr. aksje, i samme periode året før.

Nettoinntektene steg fra 1,12 milliarder dollar til 1,81 milliarder dollar. Konsensus fra FactSet viste ifølge Marketwatch en inntjening på 0,14 dollar pr. aksje av inntekter på 1,62 milliarder dollar.

Dermed var det duket for et rally dagen etter. Torsdag 25. juli hoppet aksjen utrolige 29,61 prosent.

Ringen er sluttet I går klatret aksjen 6,20 prosent til 37,63 dollar og i onsdagens førhandel klatret den ytterligere 1,04 prosent til 38,04 dollar før den korrigerte litt ned og endte på 36,89 dollar.

Ringen er dermed sluttet for mørbankede investorer som satset sparepengene på Facebook i forbindelse med selskapets børsnotering.

Facebook prises nå til 545 milliarder kroner basert på dagens dollarkurs.