VÆPNET AKSJON: Politiet jaktet hele lørdagen på personene som angivelig truet mannen i 30-årene. Disse skal ha villet snakke mannen til rette på vegne av 15 år gamle Amalie Taranger Pedersen. Foto: Leif Eide
VÆPNET AKSJON: Politiet jaktet hele lørdagen på personene som angivelig truet mannen i 30-årene. Disse skal ha villet snakke mannen til rette på vegne av 15 år gamle Amalie Taranger Pedersen. Foto: Leif EideVis mer

Facebook-venner skulle snakke nabo til rette

Amalie (15) har følt seg forfulgt av nabomann i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiaksjonen på Avaldsnes lørdag ettermiddag, som ble iverksatt etter at en mann ringte politiet og fortalte at at han var blitt oppsøkt hjemme av fire personer  og truet med våpen, har et bakteppe som gjennom lengre tid har skapt opphetede tilstander på tettstedet på Karmøy.  

Mannen i 30-årene, som meldte fra om truslene, hadde inntil 19. desember i år forbud mot på å oppholde seg i nærheten av ei ung jente i nabolaget, som har følt seg plaget av mannen i flere år.

«Amalie-saken»Etter at det ble kjent i lokalmiljøet i dag at politiet hadde pågrepet tre personer for å ha truet mannen, tok den unge jenta, Amalie Taranger Pedersen (15), bussen sammen til Haugesund sammen med en venninne for å klage til politiet over at de hadde pågrepet noen som ville hjelpe henne.

De pågrepne hevder selv at de ville be mannen holde seg unna jenta etter nye nye angivelige episoder.

Seint lørdag kveld var tilsammen tre personer pågrepet i saken, en kvinne på 36 år og to menn, begge 25 år gamle.

Politiet har vært i telefonisk kontakt med de to som de fremdeles søker etter. Begge disse er menn.

- De er i tenkeboksen i forhold til å møte oss slik at vi kan få snakket med dem på en ordentlig måte, sier operasjonsleder Johan Inge Særsten i Haugaland politidistrikt til Dagbladet ved 23.30-tiden.

Selv opplever 15 år gamle Amalie og hennes familie at saken står i stampe hos det samme politiet på tross av en rekke rapporter om plagsom  adferd fra mannen mot jenta  også etter at det rettsbestemte besøksforbudet utløp like før jul. 

Facebook-venner tok affæreEn Facebook-gruppe har engasjert seg for Amalie, og flere av de nesten 1400 medlemmene av denne gruppa bekrefter overfor Dagbladet at de fire personene oppsøkte mannen i dag for å be han slutte å plage Amalie.  

- Denne situasjonen har gått altfor langt. Vi har vært altfor tilbakeholdne og stolt på løfter fra politi og lensmann om at deres siste rapporter om datterens opplevelser blir etterforsket raskt.

Ingenting skjer, og før det som hendte i dag hadde vi bestemt oss for å oppsøke advokathjelp på mandag for å få fortgang til en løsning på denne uholdbare situasjonen, sier Amalies mor Bente Taranger Pedersen til Dagbladet lørdag kveld.  

Ifølge moren har datteren fått sosiale adferdsproblemer, som hun får god hjelp til å overvinne av barne- og ungdomspsykiatrien i kommunen. 

- Nå blir hun kjørt til og fra skolen hver dag fordi mannen har oppsøkt henne på skoleveien. Og hun kan ikke lufte hunden om kvelden uten at vi må følge med fra verandaen, sier moren.  

- Hun er djevelen og ondskapenAmalies problemer med mannen, som flere ganger har hevdet at han føler seg som en far for henne, fikk nasjonal oppmerksomhet i fjor da TV2 Nyhetene hadde en reportasje om konflikten. 

-  Da var det rolig en stund, men nå er det verre enn noen gang, i alle fall med psykisk terror. Selv etter at vi måtte få hemmelige telefonnumre, sender han hauger med sms'er til venner og kjente av oss om at Amalie er selve djevelen og symbolet på ondskapen på jorda. Ei ung jente kan ikke ha det slik år etter år, sier en oppgitt mor.  

Hun kjente ikke til dagens politiaksjon før hun ble oppmerksom på hva som hadde skjedd i nabolaget gjennom lokalmedia og Dagbladet.no.  

-  Mannen min og jeg var ute og handlet til påske. Sønnen vår hadde sett at en bil stoppet utenfor hos naboen, og at fire personer ringte på eller ventet utenfor inngangsdøra. Så etter en liten periode, kanskje en halvtime, kom de samme fire ut igjen og kjørte av gårde. Vi aner ikke hva som har skjedd, og sønnen vår oppfattet ingen dramatikk, sier Bente Taranger Pedersen.  

- Helt absurdDet var sommeren 2008 at politiet ila mannen besøksforbud. Dette besøksforbudet er forlenget av Haugaland tingrett  to ganger.  

En annen kar i nabolaget, som er aktiv i Facebook-aksjonen til støtte for Amalie, men som ikke er personlig venn av familien,  beskriver situasjonen som helt absurd.  

- Men verre er det at det kan oppstå alvorlige situasjoner når som helst. Personlig er jeg blitt truet av mannen med at han tenner fyr på huset mitt hvis jeg ikke slutter å blande meg opp i dette. Men det er neppe det mest alvorlige, sier mannen til Dagbladet. 

Politiet kjent med forholdetPolitiet vil ikke si mye om saken lørdag kveld.

- Personene skal ha møtt opp hos mannen og truet ham med noe han oppfattet som et våpen, sier operasjonsleder Knut Lyngholm til Dagbladet.

Han bekrefter at mannen som har følt seg truet er den samme som knyttes til den såkalte Amalie-saken.

- Vi kjenner til den saken, men jeg vil egentlig ikke si noe mer om det nå. Først må forholde oss til det som har skjedd i dag, så får den videre etterforskningen avdekke eventuelle sammenhenger og bakenforliggende forhold, sier han.