Facebook-virus spres i Norge

Ikke trykk på: Se denne videoen!

ADVARER MOT FACEBOOK-VIRUS: NorSIS ber brukerne være forsiktige med å bruke applikasjoner i Facebook. Foto: Scanpix
ADVARER MOT FACEBOOK-VIRUS: NorSIS ber brukerne være forsiktige med å bruke applikasjoner i Facebook. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et Facebook-virus spres blant brukerne i Norge. Virus kalles "koobface" og er en data-orm.

En vanlig fremgangsmåte å spre dette viruset på er at du mottar en beskjed i innboksen på din Facebook-side.
Den kan inneholde en invitasjon til å se en video.

- Når du trykker på linken til videoen vil du bli bedt om å laste ned en "video-codec" eller en oppdatering til medieavspilleren, sier Bjarte Sætveit som er IT-konsulent på Dagbladet.

- Viruset begynner da å lete etter cookies og bruker informasjonen til å videresende viruset til dine kontakter ved å bruke mail-funksjonen i Facebook, sier Sætveit som i dag har sendt ut advarsel om viruset til alle Dagbladets medarbeidere.

Vidar Sandland i Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS) ber nå alle brukere av Facebook til å være ekstremt skeptiske til applikasjoner og eksterne linker på den populære nettverkssiden.

- Om du laster ned den falske oppdateringen så inviterer du hackere inn i datamaskinen din. Programmet du installerer kan i praksis gjøre hva som helst. Den kan sniffe opp kredittkortinformasjon, passord og all annen informasjon som måtte ligge inn i datamaskinen din, sier Sandland.

Han forteller videre at du også kan bli sendt videre til en side som ligner på Facebook, der målet er å få brukeren til å gi fra seg brukernavnet og passordet til facebook kontoen.

- Omfanget er økende akkurat nå, men en tommelfingerregel er at du ikke bruker Facebook-applikasjoner til å oppdatere programmene på PC-en din. Når Facebook ber deg om å oppdatere for eksempel Flash Player bør du være på vakt, sier Sandland.

Tidligere har Vidar Sandland oppfordret til å oppdatere programvare så ofte som mulig. "koobface"-ormen tilbyr deg nettopp dette, men via Facebook.

- Programvare skal aldri oppdateres via Facebook. Det må skje via programmet du bruker eller gjennom den originale kanalen der programmet er anskaffet. Slipper du datasnoker inn i maskinen din kan de gjøre hva de vil, sier Sandland.