AKSJESTUP: Investorene fikk panikk etter Facebooks halvårsrapport og den laveste veksten på over to år. REUTERS/Leah Millis/File Photo
AKSJESTUP: Investorene fikk panikk etter Facebooks halvårsrapport og den laveste veksten på over to år. REUTERS/Leah Millis/File PhotoVis mer

Facebooks aksje stuper kraftig

Sosiale medier-gigantens aksjer har rast med mer enn 20 prosent.

Facebooks aksje har stupt med over 1000 milliarder kroner etter en nedslående halvårsrapport.

Analytikere kaller situasjonen «marerittaktig», og peker mot personvernskandalen som en av grunnene bak det kraftige fallet.

Nedslående utsikt

Facebooks halvårsrapport så dagens lys på onsdag, og resulterte i at aksjen falt med drøyt 20 prosent - eller nesten en fjerdedel av verdien.

- Det er presentert en veldig nedslående utsikt, og det kommer til å vise seg på børsen, sier sjefanalytiker Daniel Ives til BBC.

Dette betyr at børsverdien sank med hele 1094 milliarder kroner.

Selskapet meldte at de hadde 2.23 milliarder aktive brukere i Juni. Dette er en vekst på elleve prosent, og den tregeste veksten på over to år.

Advarer investorene

De advarte også investorene om at en økning i utgifter og brukernes migrering til andre plattformer kom til å barbere bort store deler av omsetningen i 2019.

Facebook fikk et resultat på 5,11 milliarder dollar eller 1,74 dollar per aksje. Inntektene var på 13,23 milliarder dollar i kvartalet.

Til sammenlikning var det, ifølge analytikere spurt av Reuters, ventet et resultat på 1,72 dollar per aksje. Omsetningen var ventet å ligge på 13,36 milliarder dollar.

Må forbedre brukersikkerheten

Det voldsomme fallet knyttes til personvern-skandalen og problemene rundt «fake news» som Facebook har slitt med.

Ives forklarer overfor BBC at Facebook er nødt til å bruke mye ressurser på å investere i å forbedre brukersikkerheten etter Cambridge Analytica-skandalen tidligere i år.

I mars kom det fram at selskapet hadde fått tilgang til rundt 50 millioner Facebook-profiler ulovlig - i tillegg til alle disse profilenes data.

Ikke grunn til panikk

Dave Lee, teknologireporter for BBC, avviser derimot at aksjestupet har noen stor betydning for mediegiganten.

- Dette er ikke en dommedag for Mark Zuckerberg. For et selskap som er vant til å ha en jevn vekst gjennom året, vil mangelen på vekst kanskje skape bekymring - men ikke panikk, skriver han i en analyse.