Facebooks IS-jegere jakter på terroristenes profiler

- Vi har spesialtrente ansatte, sier Facebook til Dagbladet.

PROPAGANDAKRIG: Facebook har egne IS-jegere som jakter terroristenes profiler. Også Youtube og Twitter jobber målrettet for å unngå at IS og andre terrorgrupper sprer propaganda hos dem. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix
PROPAGANDAKRIG: Facebook har egne IS-jegere som jakter terroristenes profiler. Også Youtube og Twitter jobber målrettet for å unngå at IS og andre terrorgrupper sprer propaganda hos dem. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi tillater ikke at terrorgrupper som ISIL bruker Facebook på noe vis, skriver Tina Kulow i Facebook Europa til Dagbladet.

Dagbladet forteller i dagens papirutgave om hvordan norske krigere fra terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) og -sympatisører bretter ut sine liv, i Norge og ved fronten, på Facebook.

Kilder i det islamistiske miljøet forteller at det er via nyhetssider på Facebook at mye av rekrutteringen av norske islamister skjer til borgerkrigen i Syria og Irak.

På spørsmål fra Dagbladet i går om hva Facebook gjør for å forhindre at deres plattformer brukes til terrorpropaganda svarer talsperson Kulow:

- Vi har spesialtrente ansatte som fjerner alle kontoer som kan assosieres med ISIL eller andre voldelige grupper. Vi fjerner også kommentarer, uansett hvem som legger dem ut, som hyller eller støtter terrorgrupper eller deres handlinger, skriver Kulow til Dagbladet.

- Meld fra! Hun viser til at det går klart fram i Facebooks retningslinjer at forherligelse av terror eller andre voldelige eller ulovlige handlinger ikke tillates hos nettsamfunnet.

- Vi har gjort det enkelt for vanlige brukere å melde fra til oss om innhold de reagerer på, og vi jobber også tett med myndighetene og politiet, skriver Kulow.

- Våre folk er høyt utdannet i å jobbe mot terrorelatert innhold, og tar hånd om dette raskt og effektivt. Vi ber om at alle Facebook-brukere som kommer over slikt innhold melder fra til oss slik at vi kan ta oss av det.

I The Guardian kom det nylig fram at Twitter og Youtube også har egne folk som jobber mot terrorpropaganda.

Under radaren Dagbladet fortalte i mai hvordan norske islamister bruker sosiale medier som en effektiv måte å snike seg under politiets radar på. De bruker den lukkede telefontjenesten Viber, chattetjenestene WhatsApp og Ask.fm og meldingsfunksjonen på Facebook.

Politiet trenger en rettslig kjennelse for å følge kommunikasjonen som skjer i lukkede former på sosiale medier. Det er ofte vanskelig når det ikke foreligger konkret mistanke om noe kriminelt.

Dette er også kjent i innvandrermiljøene - på en lukket konferanse for det norsksomaliske miljøet på Grønland i Oslo tirsdag hadde imam Muse Haji-Adan fra Notodden en klar appell om at foreldre må lære seg å bruke data og lære hvordan nettet fungerer.

Faksimile: Dagbladet i dag
Faksimile: Dagbladet i dag Vis mer