Fadderbarnet ble kjønnslemlestet

Norsk PLAN-fadder fikk takkebrev etter omskjæringsseremonien til jenta (7).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fem - seks år hadde den norske kvinnen vært fadder gjennom PLAN Norge for en liten jente i Guinea-Bissau. Jenta, som heter Sila var blitt sju år i da årsrapporten kom i posten til Oslo-kvinnen.

Det er organisasjonen PLAN Norges frivillige representant i lokalsamfunnet som skriver til den norske fadderen og forteller om hvordan året har vært for jenta og hennes familie. Og nederst får kvinnen vite at jenta hun har gitt penger til er blitt omskåret i året som gikk.

«Silas favorittaktivitet er å synge og danse. PLAN vil fortsette å promotere barns rettigheter det neste året. Dette året har vi arrangert aktiviteter som lar barn være kreative. Familien vil gjerne informere deg om at de er svært glade for forholdet. De vil også gjerne si at det var en stor fest under omskjæringsseremonien.»

- Jeg stusset og tenkte «leser jeg riktig nå? Er ikke dette kjønnslemlestelse?» Det sto at jenta var kjønnslemlestet og at dette hadde de feiret, sier den sjokkerte oslokvinnen, som ikke ønsker navnet sitt i avisa. Hun har imidlertid gitt Dagbladet.no brevet hun fikk, du kan lese det selv.

Kjønnslemlestelse praktiseres av en rekke ulike stammer i Guinea-Bissau. Jentene omskjæres fra de er fire måneder gammel til de er rundt 14 år, og i mange tilfeller er det en markering av overgangen til voksenlivet. Ifølge svenske Redd Barna lemlestes rundt halvparten av landets jenter.

- Jeg har ingen kommentar til dette enkelttilfellet, sier PLANs assisterende generalsekretær Bjørn Rongevær til Dagbladet.no. Han opplyser at PLAN jobber hardt med holdningsendring og bevisstgjøring i landene der kjønnslemlestelse er et problem og henviser til nettsidene til PLAN. Og hovedfokuset har de på nettopp Vest-Afrika. Etter at dette brevet er skrevet for seks år siden er det satt igang radiokampanje for holdningsendringer og påvirkningsarbeid overfor myndighetene spesielt i Guinea-Bissau.

Teatergrupper og radiospots

Fadderen synes det er merkelig at PLAN sender ut slike brev. Hun savner en forklaring fra organisasjonen og spør hva de gjør for å stoppe kjønnslemlestelse.

- Det burde hatt som et mål å stoppe kjønnslemlestelse, sier kvinnen, som i løpet av sine år som fadder hos PLAN ikke har sett noe informasjon om problemet fra organisasjonen.

Kvinen frykter at pengene hun har gitt som fadder har vært med på å virkeliggjøre en omskjæringsseremoni.

- Pengene har ikke blitt brukt til omskjæring. I Vest-Afrika har vi brukt mange ressurser på radiotid, teatergrupper og barnegrupper, sier Rongevær, som er klar over at et lovforbud ikke er nok for å stoppe den eldgamle praksisen. Han opplyser at PLAN leser årsrapportene før de går i posten til de norske fadderne, og innrømmer at de burde ha gitt mer informasjon i denne saken.

- Vi burde kanskje ha tydeliggjort problemstillingen, det kan jeg være med på. Kjønnslemlestelse er absolutt et stort problem, tydeligvis lykkes vi dessverre ikke i alle tilfeller med det, sier Rongevær. Han opplyser at PLANs frivillige i landet har fått opplæring og skal ha fått informasjon om at kjønnslemlestelse er forbudt. Han kjenner ikke til hvor stort problemet er med at fadderbarn blir kjønnslemlestet.

Sluttet å gi via PLAN

Plan Norge har i år fått skarp kritikk etter at Aftenposten besøkte landsbyen i Senegal der PLAN Norges Fadderaksjon ble sendt på TV for tre år siden. Landsbyen føler seg brukt som en kulisse for PLAN, og har ikke fått hjelp etter at TV-kameraene ble slått av. PLAN avviser kritikken og mener Aftenposten har brukt bestikkelser. Fadderen synes ikke det holder, hun har sluttet å støtte PLAN.


- Jeg er ikke fadder i PLAN lenger. Jeg sluttet på grunn av dette og andre ting som har stått om PLAN, summa summarum fant jeg ut at det var best å gi til et annet prosjekt der ikke alt går bort i administrasjon. Jeg håper dette ikke går ut over Sila, sier kvinnen, som i dag gir penger til er prosjekt i Etiopia gjennom Adopsjonsforum. Pengene går til barn som i utgangspunktet skulle adopteres til Norge, men som det viste seg var HIV-positive.

FORTALTE OM OMSKJÆRINGSSEREMONIEN:</B> <a href="http://www.dagbladet.no/download/planbrev2.pdf">Les brevet selv. </a> (PDF)
<B>KJØNNSLEMLESTING:</B> Omfattende problem i Vest-Afrika, hvor sju år gamle Sila bor.