Refser Joe Biden:

- Fadese. Ubegripelig dårlig håndtert

EU langer ut mot USA etter atomavtalen som kostet Frankrike ansikt og milliarder av dollar. Norsk USA-ekspert feller knusende dom over Bidens diplomati.

KRITIKK: EU-toppene langer ut mot USA og president Joe Biden for måten de har behandlet Frankrike. Norsk forsker feller knusende dom over det amerikanske diplomatiet i saken. Foto: Reuters / NTB
KRITIKK: EU-toppene langer ut mot USA og president Joe Biden for måten de har behandlet Frankrike. Norsk forsker feller knusende dom over det amerikanske diplomatiet i saken. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Topplederne i EU går kraftig ut mot USA og anklager president Joe Bidens administrasjon for å være illojale overfor det transatlantiske samarbeidet.

Det skjer ei drøy uke etter at USA, Storbritannia og Australia annonserte at de hadde inngått en atompakt, et forsvarssamarbeid som blant annet tar sikte på å forsyne Australia med atomdrevne ubåter.

Da pakten ble signert, ble Frankrike rasende og sammenliknet USAs og Australias framferd med å bli knivstukket i ryggen. Med et pennestrøk mistet Frankrikes forsvarsindustri en gigantkontrakt verdt 37 milliarder dollar - over 320 milliarder kroner.

Det var nemlig Frankrike som egentlig skulle selge Australia ubåter.

- Dette er først og fremst en diplomatisk fadese. Det er ubegripelig dårlig håndtert av Biden-administrasjonen, sier USA-ekspert Svein Melby, tidligere seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet.

KRITISERES: President Joe Biden får kritikk etter han sjekket klokka under en seremoni for de 13 amerikanske soldatene som ble drept i Kabul. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen  Vis mer

Stiller Biden ultimatum

At Frankrike og EU ikke ble gjort kjent med de hemmelige forhandlingene før atompakten mellom Australia, Storbritannia og USA ble annonsert, har forårsaket den sterke franske og europeiske misnøyen.

- De grunnleggende prinsippene for en allianse, er lojalitet og åpenhet. Vi observerer en klar mangel på både åpenhet og lojalitet, sier Charles Michel, president for EU-rådet, ifølge Politico.

Michel og Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen, forlanger nå en forklaring fra Biden og kaller USAs behandling av Frankrike for «uakseptabel».

- Det er mange åpne spørsmål som må besvares. Et av våre medlemsland har blitt behandlet på en uakseptabel måte, så vil vi vite hva som skjedde og hvordan det skjedde, sier von der Leyen til CNN.

Hun stiller Biden et ultimatum:

- Først må dere redegjøre før vi kan fortsette med «business as usual».

- FIN TALE: Statsminister Erna Solberg skrøt av USAs president Joe Bidens tale til FN. Hun påpekte også ulikhetene mellom ham og forgjenger Donald Trump. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer

Trump-stikk mot Biden

EU-råd-president Charles Michel mener konflikten med USA ikke begrenser seg til bare å handle om Frankrikes økonomiske interesser, men mener den er et eksempel på amerikansk alenegang som går på bekostning av EUs interesser.

Han trakk blant annet fram USAs krigføring i Irak som et eksempel.

- Selv Obama, med sin karisma, tok viktige avgjørelser i Syria som fikk negative konsekvenser for Europa, og vi kunne også observere manglende koordinasjon og konsultasjon mellom USA og europeiske myndigheter, sier Michel.

Deretter kom han med et Trump-stikk mot Biden.

- Med Donald Trump var det i det minste veldig, veldig klart at han ikke var for europeisk integrasjon, og at Europa ikke var viktig for ham. Det var klarere, sier Michel.

Den franske utenriksministeren har gått kraftig ut mot USA og Australia. Han kaller avtalen for «et svik».

- Vi er blitt stukket i ryggen, sa Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian om atompakten dagen etter at de hemmelige forhandlingene tok steget ut av bakrommet.

De franske ambassadørene til Australia og USA ble midlertidig kalt tilbake.

Snakket sammen

Onsdag kveld norsk tid ble det klart at Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron hadde, for første gang siden konflikten oppsto, snakket sammen på telefonen.

De ble enige om å møtes neste måned for å drøfte saken.

De ble også enige om at Frankrike skulle sende sin ambassadør tilbake til USA.

I uttalelsen etter telefonsamtalen vedgikk USA at «det ville ha vært bedre med åpne konsultasjoner mellom allierte om spørsmål av strategisk interesse for både Frankrike og de europeiske partnerne».

SLÅTT: To personer er pågrepet etter at den franske presidenten Emmanuel Macron ble slått i ansiktet. Video: Twitter Vis mer

- Dårlig diplomatisk håndverk

Melby, som har særlig kjennskap til det transatlantiske samarbeidet mellom USA og Europa, mener oppstandelsen atompakten har forårsaket, kunne ha vært unngått.

Selv er han overrasket over måten USA har håndtert saken.

- Jeg begriper det ikke. Dette er rett og slett dårlig diplomatisk håndverk, og dette kommer på toppen av at man i Europa begynner å tvile litt på hvor ledevillige amerikanerne er i det transatlantiske samarbeidet, sier Melby til Dagbladet.

Han mener målet med avtalen mellom USA, Storbritannia og Australia er en strategisk god avgjørelse.

Å demme opp for Kinas voksende innflytelse i det indopasifiske havområdet er det ikke-uttalte målet med pakten, og Kina blir av USA ansett som sin største utfordring.

- At dette området er et kraftsenter for stormaktspolitikk, er viden kjent. Et slikt initiativ har ligget i kortene en stund, og jeg tror det er en bred forståelse i EU for at USA er nødt til å ta Kina på alvor, blant annet ved å bygge opp institusjoner og allianser i denne regionen. Det er en logisk og fornuftig politisk beslutning fra Bidens side, sier Melby.

Utførelsen står imidlertid til stryk.

- Det som ikke er til å forstå, er at USA ikke involverte Frankrike tidligere i prosessen all den tid Australia hadde en stor kjøpsavtale med Frankrike om kjøp av ubåter. Frankrike sitter plutselig igjen med svarteper, og det er ikke bra. Hadde de inkludert Frankrike i prosessen tidligere, kunne man kanskje gitt Frankrike en følelse av å bli hørt og tatt med i en viktig beslutning, sier USA-eksperten.

STIKK: Etter et møte med president Joe Biden, kom generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, med et nytt stikk mot tidligere president Donald Trump. VIDEO: Vegard Kvaale Vis mer

Kan ha blitt overkjørt

Det som gjør det diplomatiske håndverket enda vanskeligere for USA-eksperten å forstå, er at det tilsynelatende er blitt utført av utenriksminister Anthony Blinken og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Det er to personer med faglig tyngde og ballast, mener Melby.

- Dette er liksom diplomatisk ABC, og derfor er det vanskelig å forstå. Dette er drevne, flinke folk, men de har tydeligvis ikke fått sysakene i orden, sier USA-eksperten.

All den tid man ikke kjenner detaljene i hvordan avgjørelsen ble tatt, er det vanskelig å spekulere på hvem som tok den og hvordan prosessen var i forkant.

Derfor kan man heller ikke utelukke at Blinken og Sullivan ble overkjørt av president Biden, forteller Melby.

TILBAKE: - USA er tilbake, sa president Joe Biden da han talte til kongressen natt til torsdag 29. april. Video: AP Vis mer

- Bør justere forventningene

USAs tidligere forsvarsminister Robert Gates, fra 2006 til 2011, skrev følgende om president Bidens utenrikspolitiske teft i sine memoarer fra 2014:

«Jeg mener han har tatt feil om nesten hver eneste store utenriks- og sikkerhetspolitiske sak de siste fire tiåra».

Seinere la Gates også til at han anser Biden for å være en mann av integritet, og en person man kan stole på og vende seg til for hjelp.

- Bør Europa justere sine forventninger til Bidens USA?

- Ja, det tror jeg. Den indrepolitiske situasjonen i USA er den største trusselen mot USAs internasjonale lederskap. Biden-administrasjonen handler på en måte som er i strid med hva Biden selv sier, svarer Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer