Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fadime begravet

21. januar ble svenske Fadime drept av sin far. I dag ble hun begravet fra Uppsala domkirke. Kirken var fylt til randen under sørgestunden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du lese

minnetalen over Fadime.

Fadimes død har opprørt svenskene, og begravelsen ble direktesendt på svensk tv. Over 500 mennesker sto utenfor kirken, og folk hadde tent stearinlys og lagt blomster ned ved domkirken, melder Expressen.

Inne i den store domkirken satt 1300 mennesker, blant dem kronprinsesse Victoria og integrasjonsminister Mona Sahlin. Mange av de tilstedeværende gråt.

- Hvorfor løser døden de bånd kjærligheten knytter? Hvorfor river døden ned det livet bygger? Vi vet ikke svaret, vi vet bare hvor vondt det er å skilles fra et menneske vi er glad i, sa domprost Tuulikki Koivunen da hun innledet seremonien som begynte klokka 12.

Det ble spilt musikk av Eric Clapton, Simon & Garfunkel og U2.

På slutten av seremonien ble kisten båret ut av seks kvinner. Fadimes beste venninne var blant kistebærerne. Deretter ble kisten kjørt til kirkegården.

Fadime ble drept av sin far fordi han ikke var enig i hennes oppfatning av kurdiske tradisjoner. Hun hadde svensk kjæreste, som selv ble drept i en bilulykke i 1998 og skal begraves ved siden av ham.

Her i Norge skapte drapet debatt rundt hvordan kvinner og jenter blir behandlet av menn av utenlandsk opprinnelse. Gjennom avisintervjuer og TV-programmer har vi fått høre unge jenters fortellinger om undertrykkelse, trusler om tvangsekteskap og vold. På lørdag gikk 1000 mennesker i demonstrasjon i Oslo. Jentene Kadra, Nadia, Jeanette og Shabana holdt taler.

- La oss takke Fadime

- La oss i dag glemme våre følelser av bitterhet, fiendtlighet og hat, og konsentrere våre tanker om Fadime Sahindal. La oss takke Gud for det Fadime har gitt oss, og støtte hverandre for å orke gjennom sorgen, sa Koivunen.

Foreningen «Glem aldri Pela og Fadime» hadde satt opp en banner utenfor kirken, og lover fortsatt kamp mot kvinneundertrykkelse.

- Det føles bra og være her, men Fadimes mannlige slektninger burde ikke kommet. Samtidig er jo også de ofre, sa lederen i foreningen, Sara Mohammad.

Omkring 40 politibetjenter overvåket området.

  • Send inn dine spørsmål til nettmøtet med Jeanette. Hun kommer klokka 16.
DREPT: Fadime ble drept av sin egen far. I dag begraves hun i Uppsala.
BLOMSTER: Det svenske folket har samlet 10,000 hvite nelliker til Fadimes begravelse.
Hele Norges coronakart