Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fæle folk, flott film

En kjempefæl rektor som kaster skolebarna ut av vinduer, idiotforeldre som mobber en intelligent datter fordi hun leser bøker: - Mye fælere enn vi trodde, men en av de kuleste filmene vi har sett, sier seks elever fra Østensjø skole i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Danny De Vitos filmatisering av Roald Dahls bokklassiker «Matilda» nå settes opp på norske kinoer, kan barn og ungdom endelig slippe å ty til sniktitting på voksenvideoer for å få seg noen skikkelige grøss.

For folkene i filmen er fæle, men filmen er flott - her er juryen av 4.- og 5.-klassinger samstemt.

- Den er bedre enn boka, sier de - for selvsagt har de lest Dahls bok før de ble invitert på førpremiere sammen med noen hundre andre skolebarn.

Overnaturlige evner

«Matilda» handler om en totalt forsømt liten jente, uheldigvis født av en ignorant bilselgerfar og en jålete TV-slave-mor - ja, så forsømt er hun at foreldrene ikke engang vet hvor gammel jenta er, og om hun egentlig burde ha begynt på skolen.

Ikke at de bryr seg særlig heller, men når pappa en dag selger en skranglete bruktbil til skrekkrektor Miss Trunchbull - bestemmer han seg for å sende lille Matilda til hennes skole, om ikke annet for å få banket litt «forstand» og respekt for voksne folk inn i henne.

Men Matilda har siden hun var fire år sneket seg på daglige turer til biblioteket, og er allerede langt mer boklærd og intelligent enn sitt opphav. Og i møte med den aldeles grufulle rektor Trunchbull får hun overnaturlige evner: Hun kan få ting til å bevege seg, bare ved å stirre hardt.

Dumme voksne

- Når jeg blir sinna skulle jeg også ønske jeg kunne gjøre slike rare ting, sier Gabrielle Hovland (10).

- Er det riktig av barn å ta hevn, da, når voksne er dumme?

- Jeg tror ikke det finnes så dumme voksne som i denne filmen, sier Håkon Stenerud Andersen (11).

- Men Matilda hadde rett til å ta igjen, sier Gabrielle.

Vanskelig å motsi henne der: For når Miss Truchbull tar en av elevene i flettene, svinger henne rundt i et sleggekast og hiver stakkaren så hun så vidt unngår å bli spiddet på det spydspisse gjerdet som omgir skolegården - ja, da er hevnen søt og rettferdig.

- Men så ekle rektorer som Miss Trunchbull finnes vel ikke?

- Da jeg begynte her på skolen, var jeg litt redd for rektor. Men hun er ikke så ille likevel, sier Martin Horvei Larsen (11).

Ingen mareritt

Selvsagt er det Matilda, med sine eventyrlige evner, som til slutt jager rektortyrannen på dør. Samtidig frigjør hun seg fra sine foreldre, etter et seks års forferdelig familieliv - til trampeklapp og jubel fra en fullstappet førpremieresal i Oslo.

- Litt skummelt var det vel likevel?

- Neida, vi får ikke mareritt av dette, sier Martin, som har sett både «Independence Day» og «Jurassic Park» tidligere.

- Men jeg tror ikke filmen egner seg for bror min, han er seks, sier Christian Kaborg Løfmann (10).

- Den var kjempefin, jeg har lyst til å se den én gang til, sier Ida Håøy Grue (10).