KJØRER INN:  Overvåkningsbilder fra Regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik som kjører bombebilen, en Volkswagen Crafter, inn på plassen ved høyblokka i Regjeringskvartalet klokka 15.16.07. 
Foto: ABCnyheter
KJØRER INN: Overvåkningsbilder fra Regjeringskvartalet viser Anders Behring Breivik som kjører bombebilen, en Volkswagen Crafter, inn på plassen ved høyblokka i Regjeringskvartalet klokka 15.16.07. Foto: ABCnyheterVis mer

«Faen, der gikk det av ei bombe»

Sikkerhetsvaktene mener de ikke kunne hindret at Breiviks bombebil ble plassert utenfor høyblokka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene ABC Nyheter har publisert fra Regjeringskvartalet viser at Anders Behring Breivik (32) parkerte bombebilen klokka 15.16.30 rett utenfor Høyblokka.

Ifølge målestasjonen NORSAR, som registrerte vibrasjonene fra eksplosjonen, gikk bomba av klokka 15.25.22. Ifølge ABC Nyheter etterlyste vaktene i Regjeringskvartalet en pakkelevering, men slo ikke alarm da bilen var parkert.

I går kritiserte blant annet bistandsadvokater vaktene for at de ikke grep inn på et tidligere tidspunkt.

— Ingen myndighet Til fagbladet Aktuell Sikkerhet forteller vaktleder Håvard Delbekk, assisterende vaktleder Irene Fjeller, sikkerhetsvakt Henning Ødegård og vaktsjef Jon Ivar Mehus om sikkerhetsstyrkens følelser etter kritikken som har kommet.

— At noen forsøkte å gjøre oss til syndebukker, oppfattet vi som svært urettferdig. Vi har kjent litt på akkurat det. Det er ingen tvil om at vi aldri hadde myndighet til eller forutsetning for å hindre at den bilen ble parkert akkurat der, sier Irene, Henning og Håvard.

De tre sier det eneste som kunne vært gjort annerledes ville vært å stenge Grubbegata.

— Med en kommunal vei gjennom Regjeringskvartalet, har vi alltid måttet forholde oss til at trafikken «bare er der», sier Jon Ivar Mehus.

Mehus innrømmer at biler på regjeringens eiendom er deres ansvar, og at det ofte hender det står ukjente biler der. Ifølge artikkelen er det «umulig» å få fjernet en ukjent bil som parkeres utenfor Statsministerens kontor i løpet av den tiden bombebilen sto der.

Varslet av resepsjonist — Sikkerhetstjenesten må først klarlegge hvem som eier bilen, og om vedkommende er ute i lovlig ærend.

Videre må inntauing eventuelt bestilles, noe som nødvendigvis fort tar tid, ifølge fagbladet Aktuell Sikkerhet. Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim for Sikkerhetstjenester i Departementenes Servicesenter (DSS) deler sine ansattes oppfattelse av situasjonen.

— Å få fjernet den bilen ville tatt lengre tid enn det de hadde rådighet til, sier han.

Ifølge Nordheim var vaktsentralen fortsatt operativ da bomba gikk av nesten rett over sentralen. Nordheim sier gikk det noen sekunder før en av vaktene løftet av telefonrøret som går direkte til Oslo-politiets operasjonssentral.

— Det første som ble sagt fra vakta til politiet i den andre enden var: «Faen, der gikk det av ei bombe», sier han.

Ti på jobb Ifølge Nordheim var det et vaktlag på rundt ti personer på jobb i tidsrommet da bomba gikk av. Både fast ansatte og vikarer var på vakt. To av disse satt i vaktsentralen som ligger under bakkenivå i høyblokka. Operativ leder var i Regjeringskvartalets garasjeanlegg.

Tidspunktet var rundt lukketid og mange var opptatt med faste oppgaver. Ifølge Nordheim ble de to i vaktsentralen gjort oppmerksom på den ulovlig feilparkerte kassebilen av en resepsjonist i høyblokka etter en stund.

HER PARKERER HAN BILEN:  Klokka 15.16.20 parkerer Breivik bilen og forlater området. Foto: ABCnyheter
HER PARKERER HAN BILEN: Klokka 15.16.20 parkerer Breivik bilen og forlater området. Foto: ABCnyheter Vis mer

— De så ikke direktebilder av at bilen kom, men ble varslet av en resepsjonist. De fant bilen på en av sine monitorer og konstaterte at bilen var førerløs. De spolte tilbake videoen og så denne personen på en av de mindre skjermene deres. På videoen framkom det at mannen gikk ut av bilen, låste den og gikk av gårde. De fulgte ham helt til han forsvant ut av kameraet. De trodde han gikk mot Yblokka, men fant ham ikke på den neste videoen, sier Nordheim til Dagbladet.

Nordheim understreker at vaktene ikke satt og så på de samme bildene som har blitt publisert.

— Veldig mange av disse bildene har vi aldri sett. Disse bildene er et lite utvalg bilder funnet fram i løpet av sju uker fra flere hundre forskjellige kameraer, sier Nordheim.

— Hvor lenge bilen sto der til de ble varslet, og hvor lenge det gikk fra de ble gjort oppmerksom på bilen før bomba gikk av, skal etterforskningen finne ut av, sier han.

— Meget tilfreds Ifølge Nordheim fulgte sikkerhetsvaktene alle instrukser. De forsøkte å finne ut av bileier ved å søke etter bilnummeret for å få bilen fjernet.

— De trodde det var et bud eller en vekterbil, men fikk avkreftet at det var ventet en pakke. De lykkes ikke med å finne bileier. Vaktene gjorde akkurat det de skulle. Jeg er meget tilfreds med håndteringen, sier han.

Ifølge det første politiavhøret av en vaktførstebetjent, oppfattet han en mann i vekteruniform som går ut av bilen med et ark, skriver ABC Nyheter.

Dersom vaktene observerer en bevæpnet person, skal ikke vaktene konfrontere personen, men kontakte politiet, ifølge instruksen.

— Jeg er glad ingen var ute og ble konfrontert av Breivik, sier Nordheim.

TILFREDS MED HÅNDTERINGEN:  Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim for Sikkerhetstjenester i Departementenes Servicesenter (DSS) sier sikkerhetsvaktene fulgte alle instrukser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TILFREDS MED HÅNDTERINGEN: Avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim for Sikkerhetstjenester i Departementenes Servicesenter (DSS) sier sikkerhetsvaktene fulgte alle instrukser. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer