«Faen... dette havner vi i fengsel for»

USA-fly angrep britiske soldater. En gråtende pilot forstod plutselig hva han hadde gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag publiserte avisa The Sun det hittil hemmeligholdte opptaket, som avslører at pilotene ombord i to amerikanske A-10-fly brøt minst seks militære regler da de gikk til aksjon mot en kolonne med kjøretøy ved Basra i Nord-Irak 28. mars 2003.

• Se video og les en transkripsjon av hele opptaket hos The Sun.

I den totalt 15 minutter lange videoen kommer for første gang detaljene fram i det som er et av de verste tilfellene av angrep på allierte i Irak-krigen. Fra en barnslig glede over å ha drept irakiske soldater, går stemningen i flyene plutselig over til fortvilelse.

Trodde de så raketter

Den mest uforståelige tabben skjer da pilotene sier de kan se oransje plater på taket til de pansrede kjøretøyene. Amerikanerne mente det tydet på at de uidentifiserte styrkene på bakken hadde utstyr for å skyte ut raketter. Men den oransje fargen blir brukt nettopp for at fly og helikoptre skal kunne skille koalisjonsstyrker fra fiendtlige soldater.

Den tanken slår pilotene først, men med hjelp fra overivrige offiserer på bakken misforstår de likevel situasjonen totalt.

Samtidig opererte flyene på grensen av tidsrammen for det aktuelle oppdraget, noe som var i ferd med å avverge det katastrofale angrepet, viser dialogen mellom pilotene.

«Ok, vel, de har oransje raketter»

SKJØT MOT SINE EGNE: I videoen som i dag ble lagt ut på The Suns nettsted, går det fram at piloten på A10-flyet som angriper britene raskt får vite hva som har skjedd, men likevel alt for sent.
SKJØT MOT SINE EGNE: I videoen som i dag ble lagt ut på The Suns nettsted, går det fram at piloten på A10-flyet som angriper britene raskt får vite hva som har skjedd, men likevel alt for sent. Vis mer

«Oransje raketter?»

«Ja, jeg tror det»

«La meg se»

«Vi må begynne å tenke på å komme oss hjem»

«Drivstoffnivået er på 3,6»

«Ja, jeg vet. Jeg mener tidsmessig»

«Jeg tenker at det ville vært strålende å drepe disse jævla rakettkasterne»

Etter å ha «forsikret» seg om at de flyr over fienden, går et av A-10-flyene inn i et stup og skyter mot kolonnen. Angrepet ødelegger to av de pansrede kjøretøyene. Briten Horse Matty Hull blir drept, og flere andre alvorlig skadet.

«Faen... dette havner vi i fengsel for»

Så går det fram at en av amerikanerne kan ha oppfattet at noe ikke stemmer, men det har ikke kollegaen i det andre flyet.

«Det der er det du tror det er, ikke sant?»

«Det ser sånn ut for meg, og jeg har dem i kikkerten nå»

- Jeg blir kvalm

Så går et fly til angrep på nytt, og skyter på nytt en lang salve mot de vennligsinnede på bakken. Først da varsler en av pilotenes overordnede over radioen at det er koalisjonsstyrker i området.

«Å faen», sier en av pilotene, før offiserene ber dem om å avbryte angrepet.

«Faen, faen, faen», fortsetter den fortvilte skytteren, før besetningen i A-10-flyet venter i noen forferdelige sekunder på beskjed fra bakken om hvem de egentlig har truffet. Tilbakemeldingen er tragisk.

«Vi har fått en foreløpig rapport om at én er drept og én er skadet», forteller bakkestasjonen om britenes tap.

«Jeg blir kvalm» og «Herregud», sier piloten til sin bannende kollega, før han utbryter:

«Faen...Vi havner i fengsel, kompis».

På veien tilbake til flybasen kan man høre på det uredigerte opptaket som er publisert av The Sun at en av pilotene trolig gråter mens noen av feilvurderingene går opp for ham.

Holdt hemmelig

Det amerikanske forsvarsdepartementet har tidligere fortalt familien til den drepte briten at et slikt opptak fra cockpiten ikke eksisterer, skriver The Independent.

Videoen dukket imidlertid opp i Storbritannia nylig, av ukjente årsaker. De siste dagene har de etterlatte kjempet for å få bruke det dramatiske opptaket som bevis i en rettssak om hendelsen.

I dag, etter at opptaket ble publisert og omtalt i alle britiske medier, har myndighetene i USA nektet å kommentere den sjokkerende videoen som kaster nytt lys over årsakene til tragedien.

<B>AVSLØRING:</B> Ingen tviler på at opptaket avisa The Sun publiserte i dag er ekte. Det betyr enda en ripe i lakken for de amerikanske militære styrkene.
<B>DØDE:</B> Visekorporal Horse Matty Hull ble drept da fly som egentlig skulle ha beskyttet ham begynte å skyte.
<B>BERYKTET:</B> A-10 Thunderbolt er kjent for å være svært effektive mot tanks og andre pansrede kjøretøy.