STORAKSJON: Mer enn 500 politibetjenter har deltok i arrestasjonene av de i alt 103 medlemmene. Foto: NYPD NEWS/ Twitter
STORAKSJON: Mer enn 500 politibetjenter har deltok i arrestasjonene av de i alt 103 medlemmene. Foto: NYPD NEWS/ TwitterVis mer

- Faen ta Manhattan. Noen vil dø i kveld

Over hundre gjengmedlemmer pågrepet etter å ha gått i «Facebook-fella».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 103 gjengmedlemmer ble onsdag denne uka arrestert i det New York-politiet omtaler som tidenes største gjeng-pågripelse.

Massepågripelsen ble langt på vei gjort mulig som følge av sporene de pågrepne har etterlatt på Facebook.

I en uttalelse skriver politiet:

«De har brukt hundrevis av Facebook-innlegg og direktemeldinger, videosamtaler og andre samtaler til å planlegge drap av rivaliserende gjengmedlemmer. De har også brukt sosiale medier til å publisere og skryte av voldshandlinger og rakke ned på rivaliserende gjengmedlemmer».

Fra tre gjenger Gjengmedlemmene er tiltalt for blant annet to drap, 19 skyteepisoder der ingen ble drept, 50 skyteepisoder der ingen ble truffet, knivstikking, overfall, ran, samt ulovlig besittelse av skytevåpen, skriver Vice News.

Mer enn 500 politibetjenter deltok i arrestasjonene av medlemmene, som alle er i alderen 15 - 30 år. Ifølge Vice News tilhører de gjengene «the allied Make It Happen Boys», «Money Avenue», samt deres rivaler; «3 Staccs».

Ifølge tiltalen skal en av de pågrepne, Davon «Hef» Golbourne har skrevet følgende på Facebook to dager etter drapet på en person som gikk under kallenavnet «chicken»:

«Fried the chicken».

Rivalen, Brian «Pumpa» Rivera svarte da:

«NOW IMAAA KILL YUHH»

Denne dialogen er et av hundrevis av eksempler på hvordan medlemmene brukte Facebook til å skryte av angrep, eller true med hevn, skriver Vice News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

200 sider lang tiltale - De er Facebook-idioter.

Det sier Vernon Williams om de tiltalte. Han er lokal pastor i Harlem, og har i lengre tid forsøkt å roe ned voldsbruken i nabolaget.

- Jeg vil si at mellom 75 og 80 prosent av en nesten 200 sider lang tiltale jeg har lest inneholder Facebook-meldinger og liknende aktivitet, sier pastoren.

Han fortsetter:

- Det de har sagt har vært det som har slått tilbake på dem - spesielt det å innrømme deltakelse i kriminelle handlinger, anskaffelse av våpen som skulle brukes i kriminelle handlinger, samt det å ringe noen i et statlig fengsel og avlegge rapport om hva de har gjort.

Knytter dem til kriminalitet Mer enn én million sider fra sosiale medier en del av bevisbyrden mot de 103 tiltalte. I tillegg til Facebook-meldinger har politiet over 40 000 telefonsamtaler, overvåkningsbilder - og video som knytter gjengmedlemmene til kriminalitet, opplyser statsadvokaten i New York.

Ordet «Facebook» dukker opp 162 ganger i en av tiltalene og 171 ganger i en annnen.

Her er noen andre eksempler på hva gjengmedlemmene publiserte på det sosiale nettverket:

«Når vi har tatt en fra nabolaget ditt, er vi fornøyd.»

«Faen ta Manhattan. Noen vil dø i kveld.»

«En mann mindre.»

PLANLAGT AKSJON: Politiet har etterforsket saken i flere år, og i tillegg til at de har fulgt med på aktiviteten til de pågrepne på Facebook, har de blant annet overvåket telefonkommunikasjon mellom medlemmene. Foto: NYPD NEWS/ Twitter
PLANLAGT AKSJON: Politiet har etterforsket saken i flere år, og i tillegg til at de har fulgt med på aktiviteten til de pågrepne på Facebook, har de blant annet overvåket telefonkommunikasjon mellom medlemmene. Foto: NYPD NEWS/ Twitter Vis mer