DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Klipp: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

- Faenskap satt i system

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) ser en forferdelig tragedie, et ansikt på hva som skjer med arbeidsfolk i deler av fiskeriflåten.

- Åhh, Herregud!

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) i arbeids- og sosialkomiteen sier det er sterkt og at det gjør vondt å se og lese historien om krabbefiskeren Dimitrij Kravtsjenko som forsvant på havet 4. september i år.

- Jeg ser en forferdelig tragedie. Dagbladet har satt et menneskelig ansikt på hva som skjer med arbeidsfolk i deler av fiskeriflåten. Vi kan bare håpe at det får oss alle til å bli mer bevisste på dette store problemet.

- Må bli etterforsket

- Dette er faenskap satt i system. Jeg synes det er sterkt fordi det viser hvor små mennesker er når kapitalen får herje fritt. Vi må forlange at saken blir etterforsket av latviske myndigheter. I tillegg må aktører som opererer i norske farvann bli kikket i korta. Vi ser at det er milevis mellom hvordan arbeidsfolk skal ha det, og hvordan disse sjøfolka har måttet leve.

Han er opptatt av at sjøfolk, spesielt i fiskeriflåten, ikke må bli kasteballer mellom nasjoner og useriøse selskaper med adresser i skatteparadiser.

- VONDT Å SE: Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) i Arbeids- og sosialkomitéen sier det er sterkt og at det gjør vondt å se og lese historien om krabbefiskeren Dimitrij Kravtsjenko som forsvant på havet 4. september i år.
- VONDT Å SE: Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) i Arbeids- og sosialkomitéen sier det er sterkt og at det gjør vondt å se og lese historien om krabbefiskeren Dimitrij Kravtsjenko som forsvant på havet 4. september i år. Vis mer

- Her er det mange som er skyldige i unnlatelsessynd. Vi har åpenbart et behov for mer regulering i internasjonalt farvann, på norsk kontinentalsokkel og overfor aktører som leverer varer til norske havner. Vi må gjøre langt mer for å sikre skikkelige lønns- og arbeidsvilkår for sjøfolkene.

- Internasjonale initiativ

Arild Grande sier dette har fått florere uten at noen har grepet fatt i problemene.

- Jeg håper dette blir en vekker som gjør det mulig å ta internasjonale initiativ for å styrke samarbeidet på tvers av landegrensene. Internasjonale konvensjoner må også gjelde fiskeriflåten, ikke bare handelsflåten.

I tillegg vil han legge press på regjeringen for å få styrket de norske tilsynsmyndighetene.

- I krabbefartøyet Dagbladet viser video fra er det åpenbart ikke orden på noe som helst. For øvrig ser vi at det finnes kriminelle aktører som går inn der de finner smutthull i reguleringer og lovverk. Samtidig behandler de arbeidsfolk som rotter for å tjene store penger selv. Sjøfolkene er helt prisgitt skikkelige arbeidsgivere og et lovverk som beskytter dem.

- Må snakke sammen

Arild Grande avslutter møtet med Dagbladet med å si at han vil invitere representanter fra Sjømannsforbundet og andre organisasjoner som har innsikt i denne problemstillingen.

- Vi må snakke sammen og finne ut hva vi kan gjøre fra Norge for å styrke arbeidsforholdene for fiskere til havs.