Færøyene elsker Gluntan

FÆRØYENE (Dagbladet): Et sted ute i Atlanterhavet bor det et folk som på klokkeren trønderdialekt synger om jernbaneslusker, sjømenn, regn i Trondheim og dans på måkeskjær. Vi ble med på Gluntans sjuende turné på Færøyene. En begivenhet hvis størrelse bare overgås av radioens «Melding om fisket».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke engang «off Broadway». Mer «off Trænabanken». Men gleden over gjensynet med Gluntan er ekte nok hos færingen. Et gjensidig kjærlighetsforhold som slo ut i full blomst i 1991, da færøysk TV sendte TVNorge-serien «Gluntans musikk-café». # 18 lørdagskvelder på rad satt havets egne utvalgte naglet foran TV-en. Siden har trøndersekstetten turnert på Færøyene nesten hver sommer, og platene deres har solgt i flere tusen eksemplarer blant Færøyenes 43000 innbyggere.

Slik vi vil ha

- Iiiiiiiiiiiha!

Et begeistret og frigjort fistelrop er på vei fra billettluka og inn i den store idrettshallen på Sudrøy. Han stapper resten av skjorta ned i buksa, huker tak i en av bygdas jenter og kaster seg utpå det tett befolkede dansegulvet. Dansen går sannelig på måkeskjær.

To stoler bortenfor oss sitter Anna og Rosign, gift på 27. året. Tre barn har det blitt. Rosign ser bort på kjæresten sin, hun på ham, hun ned i veska etter kammen, grer seg litt, og ut på dansegulvet med husmoren og fiskeren. Vi ser dem på gulvet hele kvelden, nyforelskede.

Ut med svenskene

Vi for vår del huker tak i ekteparet Sunrid og Claus Olsen og venninnen Keltur Mørk fra Hvalba på Sudrøy. Dette vil vi ha en forklaring på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer