Færøyene kan avgjøre valget i Danmark

Thriller i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens meningsmålingene i helga tydet på et knapt flertall for den borgerlige blokken ledet av Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen, spår en helt fersk måling utført av nyhetsbyrået Ritzau at folketingsvalget i Danmark vil bli svært spennende i dag.

Der får nykommeren Naser Khader og hans Ny Alliance bare 2,6 prosent av stemmene mot nærmere seks prosent i forrige uke, og er da faretruende nær sperregrensen på to prosent.

Siden 2001 har Fogh Rasmussens borgerlige regjering vært avhengig av støtte fra Dansk folkeparti. Ny Alliance er også et borgerlig parti, de har varslet at de støtter Fogh Rasmussens statsministerkandidatur. Partiet ble opprettet med mål om å minske høyrepartiet Dansk Folkepartis innflytelse på regjeringen, og særlig i innvandringspolitikken. Den andre hovedsaken til Ny Alliance er lavere skatter.

Kan fortsatt bli tungen på vektskålen

Partiet er ventet å havne på vippen og bli en del av Fogh Rasmussens nye regjering, og slik minske Pia Kjærsgaards posisjon.

Nå som Ny Alliance ser ut til å bli mindre enn først antatt, kan statsministeren ende med den vanskelige jobben å måtte Dansk Folkeparti med Ny Alliance. Partiet De konservative føler seg heller ikke trygg på at Khader vil støtte den borgerlige blokken.

Om man holder Ny Alliance utenfor, ligger koalisjonen på venstresiden i dansk politikk an til å få 86 mandater, mens høyreblokken med Fogh Rasmussen i spissen får 87 - men det er før de to, helt uvisse, mandatene fra Færøyene er fordelt og i en situasjon der ingen tør å spå om Ny Alliance havner under eller over sperregrensen.

Kan bli nyvalg

SPENNENDE: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (t.h.) kan være avhenging av Naser Khaders nystartede parti Ny Alliance etter dagens valg. Foto: KELD NAVNTOFT / SCANPIX
SPENNENDE: Statsminister Anders Fogh Rasmussen (t.h.) kan være avhenging av Naser Khaders nystartede parti Ny Alliance etter dagens valg. Foto: KELD NAVNTOFT / SCANPIX Vis mer

Overfor NTB spår valgforsker og professor Søren Risbjerg Thomsen ved Århus universitet at dansk politikk vil havne i en vanskelig parlamentarisk situasjon etter valget. Resultatet kan bli nyvalg.

- De fleste tror fortsatt at Fogh vil danne regjering, men blir det en for vanskelig situasjon med Ny Alliance, kan man jo se for seg ett nytt valg om ikke lenge, sa Risbjerg Thomsen i går kveld.

Regner ikke med Khader

Mens venstreblokken ledet av Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt i går gjorde det klart at hun utelukker at hun vil prøve å få vippepartiet Ny Alliance over på sin side, mener ekspertene at Fogh Rasmussen kan få trøbbel med Naser Khaders manglende troverdighet selv om det nystartede partiet skulle sikre Foghs borgerlige flertall.

- Khader har hatt flere uheldige saker, sist en avsløring om at han ikke helt har oversikt over sitt eget partis skattepolitikk, sier valgforskeren til NTB.

Han trekker fram at Khader har mistet velgere tilbake til De konservative de siste dagene.

Innvandringspolitikk sentralt tema 

Også i denne valgkampen har innvandring vært et sentralt tema. Den store diskusjonen i Danmark handler om asylsølere. Både i Sverige og Norge kan asylsøkere bo og jobbe utenfor asylmottakene mens søknadene deres behandles, det kan de ikke i Danmark.

Venstresiden og Ny Alliance mener asylmottakene skal legges ned og at asylsøkerne skal bo og jobbe utenfor asylmottakene. En meningsmåling på dansk tv viser at 49 prosent av danskene støtter at asylsøkerne skal få jobbe mens de venter på at asylsøknaden behandles, mens 36 prosent er imot. 51 prosent støtter forslaget om at de skal få bo utenfor asylmottak, 35 prosent er imot. 90 prosent av Dansk Folkepartis velgere er mot dette forslaget.

Fogh Rasmussens Venstre og De konservative er svært skeptisk til dette. De mener dette vil gi svenske tilstander i landet og nærmest fri innvandring.

<B>HÅPER:</B> Socialdemokraternes formann Helle Thorning-Schmidt leder venstreblokken og kan gå en svært spennende kveld i møte.