Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre anmeldt for trygdesvindel i 2016

1472 i 2015, 1166 i fjor.

SVINDEL:  I fjor ble til sammen 1166 personer anmeldt for trygdesvindel for 233 millioner kroner. Halvparten av beløpet gjelder svindel av dagpenger. Foto: Øistein Norum Monsen 
SVINDEL:  I fjor ble til sammen 1166 personer anmeldt for trygdesvindel for 233 millioner kroner. Halvparten av beløpet gjelder svindel av dagpenger. Foto: Øistein Norum Monsen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble til sammen 1166 personer anmeldt for trygdesvindel for 233 millioner kroner. Halvparten av beløpet gjelder svindel av dagpenger.

I 2015 ble 1472 personer anmeldt for trygdesvindel for 302 millioner kroner. Da var beskjeden fra Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at flere svindlere skulle tas, men det har ikke skjedd.

– Velferdssystemet er et sikkerhetsnett for dem som kommer i en vanskelig økonomisk situasjon. Det er alvorlig når noen velger å misbruke ordningene. Alle som mottar stønad fra Nav, har plikt til å gi korrekt informasjon, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Seks av ti saker gjelder folk som har jobbet uten å informere Nav.

Mange av de største sakene gjelder arbeidsmarkedskriminalitet. Et fellestrekk ved slike saker er at velferdsmidler utnyttes for å redusere lønnskostnader, noe som gir virksomheten et konkurransefortrinn. 126 personer ble anmeldt for slik kriminalitet for til sammen 47,8 millioner kroner. Av disse er 20 personer anmeldt for medvirkning. I mange tilfeller samarbeider arbeidsgiver og arbeidstaker om svindelen.

En av de største enkeltsakene i fjor gjelder svindel av til sammen 1,4 millioner kroner der arbeidsgiver og arbeidstaker har samarbeidet for å få utbetalt sykepenger, dagpenger og foreldrepenger.

Trygdesvindel straffes strengt. Svindel over 90.000 kroner, straffes vanligvis med ubetinget fengsel. Nav krever også alltid tilbake pengene. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling