Færre asylsøkere

Det kommer bare halvparten så mange til Norge på grunn av strengere innvandringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall asylsøkere som kommer til Norge,er nesten halvert så langt i år, viser statistikk fra Utlendingsdirektoratet (UDI)

Kutt i pengestøtten til asylsøkere, 48 timers behandlingstid i enkelte saker og samarbeid med andre europeiske land er noen av tiltakene regjeringen har innført for å få ned tallet asylsøkere som kommer til Norge.

I alt 3.900 mennesker søkte asyl første halvår i år. Det er en nedgang på 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og gjelder de fleste nasjonaliteter.

- Den viktigste grunnen til nedgangen, er innskjerpingene regjeringen har innført i innvandringspolitikken, sier assisterende avdelingsdirektør Frode Mortensen i UDI til NRK.

Ifølge UDI har nedgangen ikke svekket menneskers rett til å søke asyl.

- Per i dag har vi ingen indikasjoner som tilsier at det er færre som får beskyttelse. Vi foretar en grundig individuell vurdering, og de som har behov for beskyttelse skal få det, sier Mortensen.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener norsk innvandringspolitikk har blitt så streng at den bryter med anbefalingen fra FN.

- Når regjeringen er villig til å rette tiltak som spesifikt rammer dem som rømmer fra krig- og konfliktområder, så bryter Norge anbefalingen fra FN. Det gjelder alle de store asylgruppene fra Somalia, Tsjetsjenia og Afghanistan, sier fungerende generalsekretær Rune Berglund Steen til NRK.

(NTB)