Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre døde av overdoser i 2011

Men Norge er fortsatt på overdose-toppen.

HEROIN: Antallet overdoser i Norge sank med 18 prosent i 2011. Men Norge ligger fortsatt på Europa-toppen for overdoser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HEROIN: Antallet overdoser i Norge sank med 18 prosent i 2011. Men Norge ligger fortsatt på Europa-toppen for overdoser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

294 personer døde av overdoser her i landet i fjor. Det er 18 prosent færre enn året før. Regjeringen legger neste år fram en plan for å få tallet ytterligere ned.

148 av overdosedødsfallene i fjor skyldtes narkotikamisbruk, 43 døde av alkoholforgiftning, mens de resterende døde av overdose av andre uspesifiserte giftige stoffer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) dødsårsaksstatistikk.

Antallet gikk ned med nesten 18 prosent fra 2010 til 2011, men Norge har i mange år ligget i europatoppen når det gjelder overdosedødsfall.

Antall dødsfall som skyldtes narkotikamisbruk falt med tolv.

- Det er gledelig med en liten nedgang, men det er et forferdelig tall i europeisk sammenheng likevel. Så lenge man ikke vet så mye om årsakene, kan vi ikke være sikre på at ikke tallet går opp igjen neste år, sier Jørgen Bramness, professor og forskningsdirektør ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo til VG.

Regjeringen skal i 2013 legge fram en strategi for å få ned overdosene, men Bramness mener de ti millionene som er bevilget, er for lite.

Bramness er klar på årsaken til at Norge skiller seg ut på listen over antallet overdosedødsfall i Europa.

- Rusmisbrukere i Norge injiserer stoffet ved hjelp av sprøyter i mye større grad enn i mange andre europeiske land, noe som øker sjansen for å ta en overdose, sier han.

(NTB)