Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre dømmes til samfunnsstraff i Norge

Stadig færre dømmes til samfunnsstraff i Norge. Siden 2009 har bruken av straffeformen gått ned med 22 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det avsagt 2.228 samfunnsstraffdommer i Norge. Det er 22 prosent færre enn i toppåret 2009, skriver Bergens Tidende fredag.

Direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet Marianne Vollan sier at de svært gjerne skulle sett at straffeformen ble brukt mer, blant annet for å få ned soningskøen.

- Samfunnsstraff bidrar også til en raskere tilbakeføring til samfunnet, og vi har gode tall for tilbakefall, sier hun.

Konstituert statsadvokat Reidar Bruusgaard sier at påtalemyndigheten har merket seg nedgangen, og at det kreves en analyse for å fastslå årsaken. Han peker imidlertid på at det har vært en nedgang både i vinningskriminalitet og ungdomskriminalitet, noe som ofte fører til samfunnsstraff.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet sier at om bruken av samfunnsstraff går ytterligere ned, må regjeringen vurdere hele ordningen.

- Vi gjør ikke noe med ordningen nå, men det er høyaktuelt å vurdere hvilke grupper som er aktuelle for samfunnsstraff når vi gjør vurderinger senere, sier han.

Samfunnsstraff ble innført som hovedstraff i 2001, og utgangspunktet var da å gi unge lovbrytere et alternativ til fengsel. (NTB)


Hele Norges coronakart