Færre dør av overdose i Norge

Oslo er en av byene i Europa med størst antall overdosedødsfall. Nå er dødstallet lavere enn på 20 år.

LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: Shutterstock
LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Narkotikadødsfall er et alvorlig helseproblem i Norge og vi har lenge vært på overdosetoppen i Europa. Nå viser nye tall fra dødsårsaksregisteret at antallet har gått ned.

I 2017 var det 43 narkotikautløste dødsfall i Oslo, og det er det laveste antallet på over 20 år, bortsett fra 2007 da det var samme antall, skriver Folkehelseinstituttet.

- Det er veldig gledelig. Det er et tegn på at overdosestrategien har fungert i Oslo, sier Martin Blindheim, leder for nasjonal overdosestrategi og seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, som jobber med å senke overdosedødsfallene.

Oslo har lenge vært på toppen av antall overdosedødsfall i Norge. Rett etter kommer Bergen, hvor det også har gått ned.

Fortsatt ikke bra nok

- Det er en 13 prosent nedgang i resten av Norge. Det er veldig bra at det er nedgang, men vi må mer ned, sier Blindheim.

Han mener det er viktig å understreke at Norge fortsatt har en alvorlig overdose-utfordring og vi ligger fortsatt på toppen i Norden.

- Men i motsetning til andre land, så går antallet ned, forteller Blindheim.

Grunnen til at Norge har så mange overdosedødsfall er fordi det er stort sprøytebruk, i motsetning til andre land som bruker andre måter å innta narkotika på, mener Blindheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.