LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: Shutterstock
LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: ShutterstockVis mer

Færre dør av overdose i Norge

Oslo er en av byene i Europa med størst antall overdosedødsfall. Nå er dødstallet lavere enn på 20 år.

Narkotikadødsfall er et alvorlig helseproblem i Norge og vi har lenge vært på overdosetoppen i Europa. Nå viser nye tall fra dødsårsaksregisteret at antallet har gått ned.

I 2017 var det 43 narkotikautløste dødsfall i Oslo, og det er det laveste antallet på over 20 år, bortsett fra 2007 da det var samme antall, skriver Folkehelseinstituttet.

- Det er veldig gledelig. Det er et tegn på at overdosestrategien har fungert i Oslo, sier Martin Blindheim, leder for nasjonal overdosestrategi og seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, som jobber med å senke overdosedødsfallene.

Oslo har lenge vært på toppen av antall overdosedødsfall i Norge. Rett etter kommer Bergen, hvor det også har gått ned.

Fortsatt ikke bra nok

- Det er en 13 prosent nedgang i resten av Norge. Det er veldig bra at det er nedgang, men vi må mer ned, sier Blindheim.

Han mener det er viktig å understreke at Norge fortsatt har en alvorlig overdose-utfordring og vi ligger fortsatt på toppen i Norden.

- Men i motsetning til andre land, så går antallet ned, forteller Blindheim.

Grunnen til at Norge har så mange overdosedødsfall er fordi det er stort sprøytebruk, i motsetning til andre land som bruker andre måter å innta narkotika på, mener Blindheim.

Heroin er ikke lenger er den hyppigste årsaken til overdosedødsfall. I stedet er det nå sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon som er den vanligste årsaken, ifølge folkehelseinstituttets dødsårsaksregister.

Må tenke langsiktig

Stortinget har nå vedtatt å lage en ny overdosestrategi for 2019 til 2022. Det tror Blindheim er veldig lurt.

- Vi mener er lurt å tenke langsiktig for å komme ned på et nivå hvor vi nærmer oss det europeiske gjennomsnittet.