Færre dør av overdose i Norge

Oslo er en av byene i Europa med størst antall overdosedødsfall. Nå er dødstallet lavere enn på 20 år.

LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: Shutterstock
LAVERE ENN PÅ 20 ÅR: Antall overdosedødsfall i Oslo er det laveste på 20 år. Sterke smertestillende som morfin, kodein og oxykodon er den vanligste årsaken til dødsfall. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Narkotikadødsfall er et alvorlig helseproblem i Norge og vi har lenge vært på overdosetoppen i Europa. Nå viser nye tall fra dødsårsaksregisteret at antallet har gått ned.

I 2017 var det 43 narkotikautløste dødsfall i Oslo, og det er det laveste antallet på over 20 år, bortsett fra 2007 da det var samme antall, skriver Folkehelseinstituttet.

- Det er veldig gledelig. Det er et tegn på at overdosestrategien har fungert i Oslo, sier Martin Blindheim, leder for nasjonal overdosestrategi og seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, som jobber med å senke overdosedødsfallene.

Oslo har lenge vært på toppen av antall overdosedødsfall i Norge. Rett etter kommer Bergen, hvor det også har gått ned.

Fortsatt ikke bra nok

- Det er en 13 prosent nedgang i resten av Norge. Det er veldig bra at det er nedgang, men vi må mer ned, sier Blindheim.

Han mener det er viktig å understreke at Norge fortsatt har en alvorlig overdose-utfordring og vi ligger fortsatt på toppen i Norden.

- Men i motsetning til andre land, så går antallet ned, forteller Blindheim.

Grunnen til at Norge har så mange overdosedødsfall er fordi det er stort sprøytebruk, i motsetning til andre land som bruker andre måter å innta narkotika på, mener Blindheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer