Færre eldre på sykehjem etter eldreløft

Fire år etter at Jens Stoltenberg (Ap) lovet sykehjemsplass til alle eldre som trenger det, har antallet over 80 år på syke- eller aldershjem gått nedover.

DEN GANG DA: I valgkampen 2009 la statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fram «Eldreplan 2015» sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen på Lørenskog sykehjem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEN GANG DA: I valgkampen 2009 la statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fram «Eldreplan 2015» sammen med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen på Lørenskog sykehjem. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I valgkampen i 2009 ga statsministeren lovnad om full sykehjemsdekning innen 2015, men i dag tones slike løfter ned, skriver Aftenposten.

Antallet over 80 år på syke- eller aldershjem har gått ned med 650 personer fra 2009 til 2012. Antallet på samme alder som mottok ulike hjemmetjenester, gikk ned med bortimot 1.300.

Pleie- og omsorgssektoren er tilført 7.700 flere årsverk, men antall årsverk per innbygger over 67 år sank fra 198 til 195.

Andelen over 80 år som bor i boliger med heldøgns pleie- og omsorgstjenester, har imidlertid øke noe fra 2010 til 2012, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) avisa omtaler.

- 80-åringer friskere Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) påpeker at antall institusjonsplasser er økende.

- Det kan derfor være andre grunner til at antallet eldre over 80 på sykehjem er gått noe ned. Det kan ha med hjemmetjenesten i kommunene å gjøre, og også at de over 80 år er friskere nå enn for fem år siden, mener han.

Regjeringen lovet i 2009 12.000 nye heldøgns omsorgsplasser. Til nå står drøyt 2.000 klare. Senere har de framholdt at de mente tilsagn om nye plasser, ikke at så mange skulle stå klare i 2015. Tallet inkluderte også oppussing av gamle plasser.

- Jeg har ikke fått rapporter fra norske kommuner som forteller at de ikke er i stand til å gi plass til dem som trenger det. Det kan være flaskehalser, men det er ikke det bildet vi får tegnet inn til departementet, sier Støre.

- Uforsvarlig behandling To av tre ansatte på norske sykehjem forteller at de eldre får uforsvarlig og uverdig behandling, viser en undersøkelse TV 2 presenterte tirsdag blant 1.700 ansatte ved 750 av Norges om lag 900 sykehjem.

- Det er feilmedisinering, fall, nestenfall og nestenulykker hver eneste dag på norske sykehjem, fortalte Ranveig Lie, som har vært sykepleier i 13 år, til kanalen.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det som kommer fram i undersøkelsen, gjør inntrykk.

- Det minner oss om at eldreomsorgen må forbedres før vi gir noen skattelette. Det er kommunenes ansvar å legge til rette, sa han.

Undersøkelsen «feller en nådeløs dom over Stoltenbergs eldreomsorgspolitikk», mente Frp-leder Siv Jensen.

(NTB)