Færre får barn

Hver sjette 35 år gamle, norske kvinne har fremdeles ikke fått barn, til tross for at de aller fleste av dem både er i stand til å få barn og gjerne kan tenke seg å bli mor. Snart vil trolig hver tiende fruktbare kvinne gå barnløs gjennom livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse tallene kommer i tillegg til de mellom 4 og 5 prosentene som ikke kan få barn av medisinske grunner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Bare en svært liten prosent velger bevisst ikke å få barn.

- Våre tall viser at de aller, aller fleste kvinner vil ha både karriere og barn, men for noen blir det plutselig for seint, sier forsker Turid Noack ved SSB.

Snaut med tid

En slags tidsklemme er en del av årsaken til at vi er i ferd med å få en helt ny kategori av ufrivillig barnløse kvinner.

Ifølge Noack kan mye trolig forklares med at dagens unge kvinnegenerasjon er den første som har «dyrket» samboerskapet. De er ekte representanter for såkalt seriemonogami.

- Andelen kvinner som allerede ganske unge har to samboerskap bak seg, er mye større enn før. Et brudd kommer gjerne i en alder der det ville vært naturlig å begynne å tenke på barn. Dermed har de bare få år der alt skal skje. Den dagen de virkelig begynner å ønske seg barn og ser seg rundt etter en partner, er han plutselig ikke der. Da blir det snaut med tid til å legge puslespillet, i tillegg til at det medisinsk er vanskeligere å få barn jo eldre du blir, sier Noack.

Kan stige

I dag er om lag 12 prosent av 40-årige kvinner fortsatt barnløse. Andelen førstegangsfødende over 40 år er forsvinnende liten. Mellom 4 og 5 prosent kan av medisinske årsaker ikke bli gravide.

- I løpet av våren kommer vi med nye tall som viser hvor mange barn kvinner regner med å få, og hvor mange barn de ser som ideelt for en familie i Norge. Når vi tidligere har spurt om dette, fant vi at det var så godt som ingen som ønsket å være barnløse, sier Noack.

Selv om det etter hvert er blitt vanlig med seinere fødsler og eldre førstegangsfødende, er det fremdeles slik at de fleste får barn før de fyller 30, sier Noack.

De aller fleste kvinner oppgir at de ønsker seg minst ett barn.