Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre fly, avganger og ansatte

Flyselskapet Braathens kutter i alle avdelinger for å tilpasse seg sviktende trafikk. Sju færre fly, færre avganger og 600-800 færre ansatte er oppskriften til administrerende direktør Vidar Meum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kuttene vil ramme hele bedriften, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik til Dagbladet.no.

Han opplyser at de nå skal i samtale med de ansatte om hvordan kuttene skal gjennomføres.

I dag har Braathens 29 operative fly i sin flåte. Etter at kuttene er gjennomført skal det være 22 operative fly igjen.

Totalt er det over 4000 ansatte i selskapet i dag, men mange av dem jobber deltid.

Dagens Næringsliv har tidligere meldt at SAS, som ønsker å kjøpe Braathens, har krevd at selskapet slankes kraftig.

- Det er helt ukjent for oss, sier Geitvik. Han opplyser at det er færre passasjerer som er årsaken til at de nå må kutte.

- Negangen startet i fjor

Geitvik sier at nedgangen startet i fjor.

OVERTAR: Vidar Meum (t.v) er Braathens nye toppsjef etter Arne A. Jensen.Foto: SCANPIX
OVERTAR: Vidar Meum (t.v) er Braathens nye toppsjef etter Arne A. Jensen.Foto: SCANPIX Vis mer

- Da falt innenlandstrafikken med fire prosent. Nedgangen fortsatte i vår da passasjeravgiften ble innført, og på toppen av det hele fikk vi 11. September, sier informasjonsdirektøren.

Han opplyser at de må gjøre noe med det store underskuddet i selskapet. Etter årets første seks måneder bokførte de et tap på 675 millioner kroner etter skatt.

- Det er ikke blitt bedre etter det, sier Geitvik.

Han bekrefter at selskapet nå ikke kommer utenom oppsigelser for å kunne redusere arbeidsstokken så kraftig.

Vidar Meum tok over som administrerende direktør i Braathens etter Arne A. Jensen i dag. Jensen tar nå over som toppsjef i Merkantildata etter Tom Adolfsen, melder Merkandtildata i en børsmelding.

Jensens andre millionfallskjerm

Arne A. Jensen har sikret seg over ni millioner kroner på to jobbskifter.

Da Arne A. Jensen forlot TV 2 vakte det oppstyr da det ble kjent at han fikk med seg inntil to års etterlønn. Jensen forlot tv-kanalen frivillig og gikk til toppjobben i underskuddstruede Braathens. VG meldte i 1999 at avtalen til Jensen var verdt inntil fem millioner kroner. Avtalen sikret ham ett års etterlønn, verdt 2 430 000 kroner, samt ett års lønn for de 12 månedene han har oppsigelse. Sportsanker Davy Wathne var ikke noe begeistret for Jensens avtale. Til VG sa han at det var et nytt eksempel på at et skikt av norske ledere sørger for å sy puter under armene på hverandre.

Får 4,3 mill. av Braathens

Når Jensen nå slutter i Braathens, også det frivillig, får han med seg halvannet års etterlønn, opplyser informasjonsdirektør Frode Geitvik til Dagbladet.no. Avtalen skal være verdt 4,3 millioner kroner, men styreformann Lars A. Christensen kan ikke bekrefte tallet.

Han satt opptatt på jobb i dag, og husket ikke det eksakte tallet.

- Han får et sluttvederlag, sier Christensen til Dagbladet.no

Selskapet skriver i en pressemelding at Jensen har ledet selskapet i en usedvanlig krevende periode, og at det er hans aller nærmeste medarbeider som nå tar over som sjef i flyselskapet, melder Stavanger Aftenblad.

Vidar Meum er 46 år gammel og har arbeidet i Braathens siden 1997.

SAS venter

Tidligere konkurrent SAS har allerede gjennomført kutt i bemanningen og flytilbudet. I tillegg har selskapet satt fem nye fly på bakken, og kan ikke utelukke flere kutt.

- Det er en fortløpende vurdering. Vi har ingen planer om ytterligere kutt, men vi kan ikke utelukke det, sier informasjonssjef Siv Meisingseth til Dagbladet.no.

OVERTAR: Vidar Meum (t.v) er Braathens nye toppsjef etter Arne A. Jensen.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart