Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre for dødsstraff

Stadig færre svensker er tilhengere av dødsstraff, viser en ny undersøkelse. Ungdommer er langt mer positive til dødsstraff enn eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er avisa Svenska Dagbladet og meningsmålingsinstituttet Sifo som har utført undersøkelsen. 946 personer ble spurt om det finnes lovbrudd som kunne gi dødsstraff.

Totalt svarte 42 prosent ja på spørsmålet, en nedgang på to prosent fra i fjor. Endringen ligger likevel innenfor feilmarginen, siden utvalget var relativt lite.

Som i undersøkelsen Norsk Gallup gjorde for Amnesty International i 1987, er svenske ungdommer langt mer positive til dødsstraff enn deres eldre medborgere. Mens omtrent halvparten av de spurte under 50 år er tilhengere av dødsstraff, vil bare hver tredje svenske over 50 år ty til denne avstraffelsesformen.

Menn er også langt mer villige til å ta i bruk dødsstraff enn kvinner. 47 prosent av mennene godtar dødsstraff, ifølge undersøkelsen, mens bare 37 prosent av kvinnene mener dødsstraff kan være passende.

Ingvild Falkenhaug i Aksjonsgruppa mot dødsstraff i Amnesty International i Sverige advarer mot å sette for stor lit til undersøkelsen.

- Når må spør folk på denne måten, svarer mange spontant «ja». De ser for seg eksepsjonelle, groteske lovbrudd. Men når man så diskuterer om vi virkelig skal ha døddstraff i lovgivningen, trekker mange seg, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media