ØDELEGGELSE: Bygninger i byen Homs som er blitt ødelagt i den syriske borgerkrigen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix
ØDELEGGELSE: Bygninger i byen Homs som er blitt ødelagt i den syriske borgerkrigen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpixVis mer

Færre fra Skandinavia slutter seg til IS

 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall svensker, dansker og nordmenn som reiser til Midtøsten for å krige sammen med IS, har gått ned.

Det konkluderer etterretningstjenestene i de tre landene, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Én av årsakene skal være hardere militært press mot den ytterliggående islamistgruppa.

Minst 135 dansker har reist til Syria for å kjempe sammen med IS, ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET). Men de danske etterretningsfolkene fastslo tidligere i år at det reiser færre nå enn tidligere.

Antall svensker som drar for å utkjempe «hellig krig» sammen med IS, skal ha vært høyest i 2013 og 2014. I 2015 var antallet mer enn halvert, skrev den svenske etterretningstjenesten Säpo nylig i en rapport.

PST i Norge forventer at antallet norske IS-rekrutter vil synke i 2016 og mener militæroperasjonene mot ekstremistgruppa avskrekker folk som kunne vurdert å reise.

(NTB)