Tåke: Det var tett tåke på Rådhusplassen i Oslo da fyrverkeriet ble sendt opp ved midnatt nyttårsaften.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Tåke: Det var tett tåke på Rådhusplassen i Oslo da fyrverkeriet ble sendt opp ved midnatt nyttårsaften. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Færre fyrverkeriskader enn tidligere

 Foreløpige tall viser at tolv personer har fått øyeskader som følge av fyrverkeri det siste døgnet, fire av dem alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Fire av de tolv er alvorlig skadd. De åtte andre har øyeskader som er moderat alvorlig. Ingen av de skadde brukte vernebriller da ulykken skjedde, sier øyelege Nils Bull til Helse Bergen.

Hver 1. nyttårsdag lager Bull en oversikt over hvor mange som har blitt behandlet for øyeskader på sykehus etter nyttårsfeiringen.

– Tre av de fire alvorlige skadene og seks av de moderat alvorlige skjedde ved bruk av effektbatteri. En har måttet fjerne øyet. Ved en av de alvorlige skadene fikk vedkommende hull i begge øyne, sier Bull.

I 2015-2016 ble det rapportert om totalt 54 uhell, og gjennomsnittet de siste sju årene ligger på 57 rapporterte uhell, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 18 av uhellene i fjor resulterte i øyeskader.

Den internasjonale øyelegeforeningen International Council of Opthalmology mener det må bli slutt på den unødvendige ødeleggingen av øyne med fyrverkeri og går inn for totalforbud i hele verden mot privat fyrverkeri.

– Den norske øyelegeforeningen Norsk Oftalmologisk Forening støtter dette og har sendt brev til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og bedt om et forbud i Norge, opplyser Bull til NTB.

(NTB)