Færre har druknet så langt i sommer

Men stadig flere ulykker skjer når båten kantrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Så langt i sommer har 23 personer mistet livet ved drukning, noe som er åtte færre enn i samme periode i fjor. Det viser en statistikk fra Norsk Folkehjelp som gjelder perioden 1. mai til 15. juli.

Hittil i år har 41 personer totalt mistet livet ved drukning, mot 61 i fjor på samme tidspunkt.

Ivar Christensen i Norsk Folkehjelp kan ikke si noe sikkert om årsaken til nedgangen, men peker på at folk er blitt flinkere til å bruke redningsvest.

- Det virker som om folk er blitt flinkere til å bruke redningsvester etter at det ble påbudt. Dette er gledelige tall, men folk må fortsette å være flinke med sikkerhet på sjøen resten av sommeren, sier han til Dagbladet.no.

Flere kantrer

Eldre menn er overrepresentert i statistikken, slik det så å si alltid har vært. Så langt i år er 12 menn over 61 år omkommet i drukningsulykker.

Se hele statistikken her.

En tendens som peker seg ut, er at færre drukner etter fall fra båt. Imidlertid skjer flere ulykker ved kantring av båt. I hele fjor druknet to personer fordi båten de satt i kantret, men så langt i år har hele ni personer mistet livet på denne måten.

FÆRRE DRUKNINGSULYKKER I SOMMER: Så langt i sommer har åtte færre enn i fjor omkommet i drukningsulykker i Norge. Illustrasjonsfoto: KYRRE LIEN/SCANPIX
FÆRRE DRUKNINGSULYKKER I SOMMER: Så langt i sommer har åtte færre enn i fjor omkommet i drukningsulykker i Norge. Illustrasjonsfoto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

- Det er vanskelig å peke på noen konkret grunn, men vi ser at det er stadig flere store båter på sjøen, som lager høye bølger. Når de passerer små båter, kan det utgjøre en fare for kantring. Derfor oppfordrer vi spesielt de med store båter om å vise hensyn og se seg godt om, sier Christiansen.

Det blir stadig flere som har råd til å kjøpe seg båt. Dermed ferdes stadig flere som er mindre båtvante på sjøen, og kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet peker på dette når han hører om at det blir flere kantringsulykker.

- Det blir stadig flere som blir tiltrukket av sjøen. De kjøper både mindre og hurtiggående båter, men har kanskje ikke den nødvendige respekten for hvor farlig sjøen kan være. Vi anbefaler at folk skaffer seg båtførerbevis så fort som mulig, og ellers de nødvendige kunnskapene for å ferdes trygt på sjøen, sier han til Dagbladet.no.

Han sier at Redningsselskapet også har merket seg at folk stadig blir flinkere til å bruke redningsvest - og at det ofte er barn og ungdommer som går foran med et godt eksempel.

Bli på land i helga

Johnsen mener også at den lave ulykkesstatistikken kan ha sammenheng med at det ikke har vært så godt båtvær så langt i år. Det er det heller ikke meldt til helga, og båtfolket kan anbefales å holde seg på land.

- Det blir en god del vind og opp mot sterk kuling på kysten i Sør-Norge. Spesielt vil det blåse hardt i Rogaland og Agder, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Et lavtrykk presser seg på vestfra og fører til surt og hustrig vær de neste dagene. Over helga igjen er det imidlertid meldt bedre vær.

Færre har druknet så langt i sommer

Sjekk været i hele sommer på Dagbladet.nos værtjeneste.

FLEST MENN OMKOMMER I DRUKNINGSULYKKER: Spesielt eldre menn er overrepresentert på statistikken. Dette bildet er fra en av Norsk Folkehjelps øvelser.