Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Færre har stemt sammenliknet med tidligere år

Men fortsatt er det lenge til valglokalene stenges. 

VALG: I dag går franskmenn til urnene for å stemme på sentrumskandidaten Emmanuel Macron eller Nasjonal fronts Marine Le Pen Foto: AP / NTB Scanpix
VALG: I dag går franskmenn til urnene for å stemme på sentrumskandidaten Emmanuel Macron eller Nasjonal fronts Marine Le Pen Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / PARIS (Dagbladet): I dag går et stort antall franskmenn til valglokalene for å stemme over hvem de vil skal bli Frankrikes neste president.

Første måling, som kom klokka 12, viser hvor mange som har tatt turen til urnene.

Det franske innenriksdepartementet skriver på Twitter at 28,23 prosent stemte før klokka 12. Det er 0,31 prosentpoeng lavere enn samme tidspunkt første runde 23. april.

Det er også 2,43 prosentpoeng lavere deltakelse enn samme tidspunkt i 2012.

Åpent til 20.00

Men fortsatt er det tidlig på dagen, og stemmelokalene i de største byene vil holde åpent til klokka 20.00 i kveld. I resten av landet vil de holde åpent til 19.00. De over 60.000 stemmelokalene rundt om i Frankrike åpent klokka 08.00.

Begge kandidatene, sentrumskandidaten Emmanuel Macron og Nasjonal fronts Marine Le Pen, avla sin stemme tidligere i dag.

Meningsmålinger viser at flertallet misliker Le Pen, men har også problemer med den «altfor liberale bankmannen Macron».

- Meningsmålingene viser nå 60-40 i favør Macron, men aldri før har et fransk valg hatt så mange uforutsette faktorer, sier Serge Galam, forsker ved prestisjeuniversitetet SciencesPo, som allerede sommeren 2016 mente at Donald Trump kunne vinne valget i USA.

Bitter pille

Den som blir president i Frankrike etter valget i helga, må ha 50 prosent av stemmene, noe som tilsier at Marine Le Pen (med 60-40-meningsmålingene i tankene) ikke kan vinne valget.

- Hjemmesitterne kan avgjøre, og målinger viser at denne kan bli høyere enn noensinne i et fransk presidentvalg: Mellom 19 og 22 prosent, sier Galam.

Hvis ingen av kandidatene ender opp med en oppslutning på over 50 prosent vil det bli en ny runde 7. mai.