Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre henrettelser i USA

Motstandere av dødsstraff fryktet det verste, da George W. Bush i fjor ble valgt til president i USA. Men henrettelsesbølgen de advarte mot, har uteblitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I året 2000 satte delstaten Texas, der Bush var guvernør før han ble president i Washington, en makaber rekord: I løpet av tolv måneder henrettet de 40 dødsdømte, flere enn noen av USAs øvrige 49 delstater noensinne hadde henrettet i ett enkelt år.

Men nå har bødlene ved Huntsville-fengselet i Texas plutselig fått mindre å gjøre: For noen dager siden gjennomførte de delstatens fjortende henrettelse i år, og det gjenstår «bare» tre før årsskiftet.

Lavere tempo

Nabostaten Oklahoma har avløst Texas på toppen av den makabre statistikken over antall henrettelser. I løpet av årets ti første måneder ble 16 dødsdømte henrettet i Oklahoma, men nå har tempoet sunket til en henrettelse i måneden.

Utviklingen i Texas og Oklahoma gjenspeiles på riksplanet i USA, der antall henrettelser falt fra 98 i 1999 til 85 i fjor, og vil falle enda mye lavere i løpet av 2001. Men hvorfor bruker amerikanerne dødsstraffen mindre og mindre, i tider da terrorangrep og miltbrannspredning ryster hele USA?

- Meningsmålinger viser at amerikanerne ser med stadig større skepsis på bruken av dødsstraff, sier Richard Dieter ved forskningsgruppen Death Penalty Information Center i Washington. -Folk flest er kommet i tvil, etter å ha lest og hørt om sak etter sak der uskyldige er blitt dømt til døden på beviselig sviktende grunnlag, mener han.

Mer forsiktig

Ikke minst har vitenskapelige nyvinninger som DNA-testing av drapsmistenkte flere ganger vist at den dømte umulig kunne være skyldig. -Det er ikke bare antallet gjennomførte henrettelser som er gått tilbake, det avsies også stadig færre dødsdommer, fordi domstolene er blitt mer forsiktige og tilbakeholdne i bruken av denne straffeformen, sier Dieter.

I Arkansas ble en dødsdom omgjort fordi den dømte var mentalt tilbakestående, mens en tilsvarende dom i Arizona ble satt til side da det viste seg at dommeren var narkoman. I Georgia har høyesterett stemplet henrettelser i den elektriske stol som «grusomme og umenneskelige», og derfor per definisjon ulovlige i henhold til USAs grunnlov.

Internasjonal fordømmelse har kanskje også hatt sitt å si for utviklingen i amerikanernes syn på dødsstraffen. Mange av dem syns det er for ille at landet deres skal bli satt i bås med regimer som Kina og Iran, som fortsatt gjør utstrakt bruk av denne straffeformen.

(NTB)

Hele Norges coronakart