Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Færre inn i militæret

Én av konsekvensene etter forsvarsskandalen er at flere kan slippe militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ga i går beskjed om at overforbruket må dekkes inn gjennom innstramminger i 2005. Det vil få konsekvenser for en rekke av driftsområdene til Forsvaret.

Forsvarssjef Sigurd Frisvold, som i går stilte sin plass til disposisjon, sier til Aftenposten at en rekke områder skal skjermes. Dette gjelder blant annet Kystvakten, Garden, internasjonale operasjoner, grensevakt, redningstjeneste og innsatsstyrken for krisehåndtering.

De internasjonale forpliktelsene til Norge overfor NATO kan heller ikke røres.

Hæren hardt rammet

- Vi har som prinsipp i Forsvaret at de avdelinger som bruker for mye, må ta det inn etterpå, sier Frisvold.

Dermed ser det stygt ut for Hæren som, dersom gårsdagens tall er riktige, må spare nærmere en halv milliard kroner.

Et av områdene som kan bli rammet er førstegangstjenesten.

Sjefen for Hærens styrker, generalmajor Kjell Grandhagen sier til VG at kuttene vil føre til færre øvelser, færre soldater inn til førstegangstjeneste, langt mindre lokale innkjøp og redusert reisevirksomhet.

FÆRRE PÅ OPPSTILLINGSPLASSEN: Det kan bli enda færre rekrutter i førstegangstjenesten i framtida. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter
FÆRRE PÅ OPPSTILLINGSPLASSEN: Det kan bli enda færre rekrutter i førstegangstjenesten i framtida. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter Vis mer

Fra før har tallet på rekrutter gått ned kraftig de siste åra. I fjor var det ifølge Statistisk Sentralbyrå 11 300 som påbegynte verneplikten, mens det året før var 14 500.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), vil også blir rammet, og det vil blant annet gå utover innkjøp av materiell - som vil bety færre øvelser.

Tallene som ble presentert i går er ikke de endelige. 15. februar kommer Forsvaret med årsrapporten, og en mer detaljert forklaring på hva som har gått galt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media