MOT NORMALT: Svenske tall knuser fordommer som ofte preger debatter om innvandring. Foto: NTB Scanpix / Mark Earthy / Pica
MOT NORMALT: Svenske tall knuser fordommer som ofte preger debatter om innvandring. Foto: NTB Scanpix / Mark Earthy / PicaVis mer

Færre innvandrere = flere problemer

Nye svenske tall knuser gamle myter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reforminstitutet har tatt utgangspunkt i FNs levekårsindeks og undersøkt hvordan det står til innenfor 18 ulike områder i svenske kommuner. Tilstanden innen skolesektoren, helsevesenet, sysselsettingen og folks privatøkonomi er blant det som er kartlagt.

- Midt i Sverige fins det regioner der arbeidsledigheten, avhengigheten av sosialhjelp og folks betalingsproblemer er i ferd med å nærme seg greske eller spanske nivåer, konstaterer tankesmias leder, professor Stefan Fölster i et innlegg i Dagens Nyheter.

Eksepsjonelt få innvandrere Reforminstitutets konklusjon er at problemene gjennomgående er størst der det bor få personer med utenlandsk bakgrunn.

Blant de fem kommunene som kommer aller dårligst ut på oversikten, har fire eksepsjonelt få innvandrere, konstaterer Fölster.

De 20 verste kommunene i indeksen, har færre utenlandske innvandrere enn gjennomsnittet i Sverige.

De 20 kommunene som kommer best ut, har alle flere innvandrere enn gjennomsnittet. Dette tar ikke innvandringsdebatten i Sverige inn over seg, mener Fölster.

Pseudodebatt - Det er urimelig å tillate en pseudodebatt om problemene med innvandring, når den dekker over at Sverige har store og voksende sosiale problemer i innvandringsfattige kommuner. Dette må flere tørre å snakke om, mener han.

- Paradoksalt nok kan den beste politikken for å gi disse innvandrerfattige problemkommunene et løft, også vise seg å være den beste integrasjonspolitikken for innvandrertette kommuner, mener Fölster.

(NTB)