Færre jakter på ny bolig

Det overopphetede boligmarkedet er i ferd med å roe seg litt. - Det er færre på visningene nå enn tidligere i år, fastslår eiendomsmekler Alexander Trampe-Kindt i Notar Eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere meklere Dagbladet snakket med i går, var tilbakeholdne med kommentarene. Et sikkert tegn på et marked i endring.

Salgsvisninger av så vel sentrumsleiligheter i Oslo som såkalt sentrumsnære eneboliger i de mest populære strøkene var i går ikke så godt besøkt som forventet.

- Folk er mer engstelige og nøler mer med å kjøpe i dagens marked. Det tar litt lengre tid å få solgt en leilighet nå, sier Trampe-Kindt og mener noe av forklaringen ligger i renteøkningen.

Men så langt har færre kjøpere ikke ført til noen nedgang i boligprisene verken i Oslo, Trondheim eller Bergen. Også i mai var det en liten prisoppgang i boligmarkedet.
Derfor vil ingen meklere si at du bør vente med å kjøpe bolig. Men fortsetter trenden utover sommeren og høsten, kan det lønne seg å sitte litt på gjerdet og vente før du investerer i ny bolig.

Opphoping

- Vi har hatt visninger hvor det ikke har kommet et eneste menneske. Det er fordi det er flere boliger i markedet. Kjøperne rekker ikke over alle visningene, sier eiendomsmekler Paul Henning Fjellheim i Oslo-firmaet M2.

Meklerne anser mai som en dårlig salgsmåned på grunn av alle fridagene. Dermed hoper det seg opp med leiligheter til salgs i juni. Mange eiere vil også ha gjort unna boligsalget før ferien. Derfor flommer avisene nå over av boligannonser.
Samtidig har renteoppgangen ført til at enkelte nå avventer boligkjøpet et par uker.

Større forskjeller

En tommelfingerregel er at når renta stiger med én prosent, synker boligprisene med tre til fire prosent. Dette har ikke skjedd ennå, og ingen av meklerne Dagbladet har vært i kontakt med, vil spå noen prisnedgang i boligmarkedet.

- Det er fortsatt manko på leiligheter i Oslo. Derfor vil det ikke skje noen dramatiske endringer her. Men der hvor presset er mindre, kan det blir større prisforskjeller mellom gode og dårlige salgsobjekter, mener eiendomsmekler Paul Henning Fjellheim.
Også i Bergen og Trondheim merker eiendomsmeklerne at det er roligere i markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer