BEDRING: Kjønnslemlestelse er fremdeles et utbredt problem i store deler av verden. Ferske tall fra FNs barnefond UNICEF viser likevel at holdningen rundt dette er i endring i de landene der praksisen er utbredt. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX NTB
BEDRING: Kjønnslemlestelse er fremdeles et utbredt problem i store deler av verden. Ferske tall fra FNs barnefond UNICEF viser likevel at holdningen rundt dette er i endring i de landene der praksisen er utbredt. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX NTBVis mer

Færre jenter utsettes for kjønnslemlestelse

Minst 120 millioner kvinner utsatt for omskjæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mødregenerasjonen av kvinner som nå er mellom 45 og 49 år gamle, ligger tallet på 53 prosent, viste tall fra FNs barnefond UNICEF og befolkningsfondet UNPFA i dag.

UNICEFs generalsekretær i Norge Bernt G. Apeland maner til fortsatt kamp mot kjønnslemlestelse.

- Dette er en grusom praksis som må stanses. Det er likevel oppløftende å se at vi er på riktig vei, og dette viser at det er mulig å få slutt på kjønnslemlestelse av kvinner, sier Apeland i en pressemelding på den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse i dag.

- Selv i Egypt, hvor stort sett alle jenter tradisjonelt er blitt omskåret, er det endring på gang. Blant gifte kvinner er det nå over dobbelt som mange som før som mener at omskjæring av kvinner er galt, forteller Apeland.

Til tross for den positive utviklingen, viser de nye tallene at minst 120 millioner jenter og kvinner er blitt utsatt for kjønnslemlestelse i de 29 landene der praksisen er mest utbredt.

Og fortsatt står 30 millioner jenter under 15 års alder i fare for å bli omskåret.

(NTB)