Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre kalorier forlenger ikke livet

Hvis du kutter kaloriinntaket, kan du regne med bedre helse, men ikke et lengre liv.

SALAT: Du får ikke et lengre liv av å spise dette, skal vi tro forskerne.

Foto: Mette Møller / Dagbladet
SALAT: Du får ikke et lengre liv av å spise dette, skal vi tro forskerne. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra mellomkrigstida og framover har en rekke vitenskapelige studier vist at redusert kaloriinntak har forlenget livet til så forskjellige skapninger som laboratorierotter, mus, gjærsopp, bananfluer og ormer. I noen tilfeller har den strenge dietten ført til en fordobling av levetida.

Men gjelder det samme for mennesker?

Livsstilseksperter har ment det og tjent seg rike på bøker om redusert kaloriinntak. Samtidig har legemiddelindustrien utviklet midler som gir samme effekt.

Nå slår en ny studie imidlertid hull på myten. Det er rhesusaper, menneskets nærmeste slektning i dyreriket, som er undersøkt, og funnene er nedslående.

Langvarig studie Undersøkelsen ble startet ved National Institute on Aging i Maryland i USA allerede i 1987 og varte i 23 år. Mens noen aper fikk spise seg mette, ble andre gitt en diett hvor kaloriinntaket var redusert til 70 prosent av normalt.

Undersøkelsen viste at apene som spiste mindre, hadde bedre hjerter, sterkere immunforsvar og lavere forekomst av sykdommer som diabetes og kreft.

Funnene var dermed lovende. Men til sjuende og sist viste det seg likevel at apene som spiste mindre, ikke levde lenger enn apene i kontrollgruppen.

Samtidig viste studien at redusert kaloriinntak i ung alder kunne forverre helsen.

Kan overføres til mennesker Selv om det ikke er mulig å si noe med sikkerhet, mener eksperter at funnene trolig også gjelder for mennesker.

- Hvis det finnes en diett som forlenger menneskers liv, har vi fortsatt ikke funnet den. Og det er ikke sikkert den eksisterer, fastslår biolog Steven Austad ved University of Texas.

Helsefordelen er imidlertid åpenbar hos dyrene som har deltatt i studien, tilføyer han.

- De har bedre kolesterolnivåer, mindre muskeltap, mindre sykdom. Men det fører altså ikke til lengre liv.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling