Færre kontorer, flere patruljer, mindre byråkrati og papirflytting

Slik vil Røksund-utvalget forandre norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor nedsatte regjeringen en arbeidsgruppe for å analysere utfordringene i norsk politi.

Offentligheten fikk framlagt analysen klokka 11 i dag.

Utvalget anbefaler at det gjennomføres en strukturreform og en kvalitetsreform i politiet. Politiet må jobbe mer med kjerneoppgavene sine. Oppsummert finner utvalget, som har vært ledet av Arne Røksund, følgende:

• Utvalget finner store variasjoner fra distrikt til distrikt på kvaliteten på politiet.

• To politidistrikter har ingen dedikerte forebyggere, og flere har lav prioritet av dette. Manglerud politistasjon har til sammenligning 18 årsverk til forebygging.

• Flere politidistrikter har ikke operasjonssentraler som er skikket til å håndtere store hendelser. 22. juli var et eksempel på dette.

• Enkelte sentraler har færre enn to henvendelser daglig.

• Mange politidistrikt er avhengig av Kripos-hjelp selv på relativt rutinemessige saker.

BREDE SMIL: Her får Grete Faremo overrakt rapporten fra utvalgsleder Arne Røksund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BREDE SMIL: Her får Grete Faremo overrakt rapporten fra utvalgsleder Arne Røksund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

• Utvalget vil kappe omkring 140 tjenestesteder for å få et mer effektivt politi. 40 prosent av dagens tjenestesteder har færre enn fem ansatte.

• Røksund henter et eksempel fra Vestoppland politidistrikt: Der er det 13 lensmannskontor fra Valdres fra Hadeland. Flere har 2 - 3 ansatte, flere har kort åpningstid. Utvalget vil kutte antall kontorer fra 13 til 6 - noe de mener vil gi lengre åpningstid, og bedre beredskap.

• Antall politidistrikter bør reduseres til seks, og det bør være færre små tjenestesteder i politiet, mener utvalget som har analysert utfordringene i norsk politi. Dagens lokale struktur med mange små distrikter binder politifolkene til kontoret, framfor arbeid ute i felt, mener utvalget.

• Ved å utføre for mange forskjellige oppgaver, blir for mange politifolk bundet til kontoret. Tilleggsoppgavene øker også i omfang og «må» gjøres - mens det er lettere å kutte antall patruljeringsrunder eller henlegge saker.

FORSLAGET: Slik vil Røksund-utvalget at Politi-Norge skal organiseres. Faksimile fra utvalgets rapport
FORSLAGET: Slik vil Røksund-utvalget at Politi-Norge skal organiseres. Faksimile fra utvalgets rapport Vis mer

• Strukturreformen innebærer at det foreslår å redusere antall politidistrikter fra 27 til seks. Det foreslås at den lokale politistrukturen styrkes gjennom økt politibemanning og færre små tjenestesteder.

• Utvalget mener politiet må konsentrere seg om sine kjerneoppgaver. I tillegg foreslås det en kvalitetsreform som har som mål å utvikle et effektivt politi.

Landets politimestre er samlet på Holmenkollen Park Hotel, der de allerede klokka 08 fikk framlagt forslagene til endringer i norsk politi.

LYDHØR:Justisminister Grete Faremo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LYDHØR:Justisminister Grete Faremo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer