Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Færre krav gir bedre politi og beredskap

Jan Tore Sanner i gang med kampen mot tidstyvene.

TIDSTYVER: Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner har startet kampen mot tidstyver i forvaltningen. Det handler blant annet om å redusere antall krav og mål til underliggende etater, mener han. Her taler han under arbeidsgiverforeningen Spekter sin 20-årskonferanse i dag. foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TIDSTYVER: Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner har startet kampen mot tidstyver i forvaltningen. Det handler blant annet om å redusere antall krav og mål til underliggende etater, mener han. Her taler han under arbeidsgiverforeningen Spekter sin 20-årskonferanse i dag. foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En av tingene som ble avdekket gjennom Gjørv-kommisjonen var jo at når statsråder hver gang det kommer nye spørsmål på dagsorden, tildeler nye krav og nye mål til underliggende etater, blir man mindre handlekraftig.

Ansvarspulverisering Det ble for mange mål som skulle oppfylles, dermed ble ansvaret pulverisert. Så det å få færre mål, mindre rapportering, bedre ledere og mer frihet for lederne, vil gi bedre beredskap, sier Sanner til Dagbladet.

Kommunal- og moderniseringsministeren har oppdaget et profesjonelt og godt embetsverk.
- Men vi har forbedringspunkter i offentlig sektor. Vi vil forenkle, fornye og forbedre. Vi må sørge for at offentlig sektor får bedre gjennomføringskraft, sier Sanner.

Han har tatt tak i utfordringene fra 22. julirapporten fra Gjørv-kommisjonen.

- Gjørv-kommisjonen viste manglende gjennomføringskraft i offenglig sektor, manglende fokus på å jobbe på tvers, mangel på effektivitet.

Bedre ledere Vi må sørge for at offentlig sektor er mer opptatt av gjennomføringsevne, og har startet et program for forvaltningsutvikling. Vi skal sørge for at ledere vet hva som forventes av dem. De skal ha handlingsrom, og må tørre å bruke det, sier Sanner.

I formiddag snakket om han om fornying og modernisering av offentlig sektor på arbeidsgiverorganisasjonen Spekters konferanse om verdiskapning og velferd. Sanner steppet inn for statsminister Erna Solberg, som er på vei til Sør-Afrika for å delta i begravelsen for Nelson Mandela.

Konkurransefortrinn Sanner mener en moderne og effektiv offentlig sektor ikke bare er en utgiftspost, men også et konkurransefortrinn for Norge. En bedre offentlig sektor er en del av regjeringens åtte satsingsområder.
Sanner har startet kampen mot det han kaller tidstyvene.

- Vi skal gjøre Norge enklere. Det handler å små grep: Mindre detaljstyring, mer ansvarsplassering, mindre pulverisering. Vi skal være mindre opptatt av tellekanter, mer opptatt av at ting blir gjort.

- Vi skal gå løs på tidstyvene som bidrar til unødvendige prosesser, som gjør at dyktige medarbeidere ikke får nok tid til å løse sine oppgaver, sa Sanner.

Lær av private Han mener det er flere tidstyver i de offentlige helsevesenet enn i det private.

- Private behandler flere pasiernter raskere. Jeg tror de offentlige kan lære av de private, men de private kan også lære av det offentlige. Ulike organisasjoner med ulikt eierskap kan lære av hverandre, sier Sanner.

Digitale løsninger Han vil også forenkle og digitalisere.  Sanner har allerede varslet digitalisering av tinglysningsprosessen og Husbankens bostøtte. I dag transporteres tonnevis av brev og dokumenter.

- Digitalisering er avbyråkratisering i praksis, mener Sanner.

Kommunesammenslåing Han har allerede varslet en kommunereform, men samtidig droppet et gammelt Høyre-krav om tvangssammenslåring. Isteden vil han bruke gulrot.

Senere i dag skal han møte tre kommuner i Vestfold som ønsker å gå sammen: Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media