Færre kvinner anmelder sex-overgripere

I Oslo øker antallet på dem som oppsøker Voldtektsmottaket, men samtidig er det en markant tilbakegang av kvinner som anmelder voldtektsmennene. Bare 40 prosent av dem som oppsøkte Voldtektsmottaket i fjor, valgte å anmelde sakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

165 kvinner og 13 menn oppsøkte Voldtektsmottaket i fjor. Av disse sakene endte 78 hos politiet, noe som representerer en tilbakegang på 10 prosent fra 1997.

Halvparten av dem som oppsøker Voldtektsmottaket er under 25 år.
- Mange av kvinnene vi er i kontakt med, undrer seg over hva de oppnår ved å gå til politiet, mange av dem vet at en anmeldelse innebærer en merbelastning. Det kan ta lang tid fra saken blir anmeldt til den kommer til domstolen, hvis den da kommer dit. Ventetida over flere år blir en svær belastning, som oftest må ofrene vente ett til tre år, sier Helle Nesvold.

Hun leder Voldtektsmottaket i Oslo, som hun har vært med på å bygge opp. Mottaket åpnet i 1986.

Bare menn

- Det er store mørketall i forbindelse med voldtekter, ifølge Nesvold.

Hun sier at mange kvier seg for å anmelde voldtektsmenn. Ofte på grunn av at ofrene kjenner gjerningsmannen. Forskere lanserer sprikende tallmateriale, alt fra at 3 til 30 prosent av voldtektene blir anmeldt.

Ingen av de 178 personene som i fjor oppsøkte Voldtektsmottaket, oppga at sexovergriperen hadde vært kvinne. Men i mange av sakene var det flere enn én gjerningsmann, dette gjaldt både i de sakene der menn og kvinner var blitt voldtatt.

- I snitt skjer 20 prosent av voldtektene med flere enn én gjerningsmann. Dette gjelder for både heterofile og homofile, sier Nesvold.

Dopet ned

Ved Voldtektsmottaket har 20 prosent av ofrene oppgitt at de har vært dopet ned under voldtektene. I 1997 var tallet 30 prosent.

Normalt i voldtektssaker tas det prøver som sendes til Rettstoksikologisk institutt, men i mange av sakene er det ikke påvist noen narkotiske stoffer, eller bare alkohol i blodet. Årsaken til det er at ofrene ofte er slått ut så lenge at virkestoffene er gått ut av kroppen før de kommer til voldtektsmottaket. Det innebærer at for mange er det ikke mulig å påvise stoffene i blodet.

- Noen av jentene har fortalt at de våkner neste dag og skjønner at de er blitt seksuelt misbrukt, men at de husker lite eller ingenting. Det er sjelden mye fysisk vold i slike saker, sier Nesvold.
I nærmere en av fem saker har voldtektsmennene brukt kniv til å true eller skade offeret. Hvert år er det en rekke kvinner med fysiske og psykiske handikap som blir sexmisbrukt.

- Det er snakk om cirka 4- 5 prosent av dem som oppsøker oss, sier Nesvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer