KAN SVØMME: Rasha Al Mosawi, Sanya Pervez og Sara Edvardsen kan svømme, men kjenner flere som ikke kan det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN SVØMME: Rasha Al Mosawi, Sanya Pervez og Sara Edvardsen kan svømme, men kjenner flere som ikke kan det. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Færre lærer å svømme på skolen, flere drukner: - Vi har bare sett begynnelsen

Norsk Folkehjelp fortviler. Rasha, Sanya og Sara kjenner flere som ikke kan svømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ligger an til å bli et dystert år når det gjelder antall druknede, mener Norsk Folkehjelp. De fører oversikt over drukningsulykker i Norge.
 
- Fra 2012 til 2013 var det en kolossal økning fra 61 til 119 druknede. I år ligger vi litt over fjoråret, og nå står vi foran de mest aktive månedene på sjøen, sier seniorrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.
 
Fra januar til mai har 38 personer druknet i Norge.

- Har bare sett begynnelsen Årsaken er sammensatt, men Christiansen peker på stadig dårligere svømmeopplæring, manglende bruk av flytevest og alkoholkonsum som de vanligste årsakene.
 
- Det er viktig med grundig og god svømmeopplæring. Til tross for at det står i loven at de som går ut av 4. klasse skal være svømmedyktige og kunne svømme 200 meter, er det bare rundt halvparten som kan det, forklarer han.

Konsekvensen av at stadig færre unge kan svømme gjør at statestikken over antall druknede kan bli verre for hvert år som går.
 
- Når de vokser opp og skal bli båteiere eller drive annen aktivitet ved sjøen, mangler de den grunnleggende tryggheten. Det som er positivt er at tidligere og nåværende regjeringer har innsett at svømmeopplæring er betydningsfullt, men fine ord er ikke nok, sier Christiansen.
 
- Om de ikke klarer å forandre den negative trenden, vil forholdene bare forverre seg. Vi har bare sett begynnelsen.
 
- De som faller i vannet og kan svømme, klarer seg jo om det bare er svømmeferdighetene det står på. Men for de som faller i vannet og mangler denne grunnleggende ferdigheten kan det gå riktig ille.

Christiansen understreker også viktigheten av å bruke flytevest, og å unngå båtkjøring kombinert med alkohol.
 
- Av de som drukner er det mange som ikke bruker flytevest. I mange tilfeller kunne denne reddet livet, sier han.
 
- Et annet viktig element og som man ikke snakker så mye om er at enkelte kombinerer båtkjøring med bruk av alkohol. Norsk Folkehjelp mener vi bør ha samme promillegrense på havet som på land, sier Christiansen.

- Har ingen barn å miste Norges Svømmeforbund mener situasjonen er tragisk, og etterlyser at regjeringen tar ansvar med pålegg og øremerkede midler.

- Vi har gjort samme undersøkelse i 2003, 2009 og 2013 og alle viser det samme. 50 prosent kan ikke svømme. Det er ingen framgang, og det gjør oss betenkt. Vi har ingen barn å miste, sier generalsekretær Bjørn Soleng til Dagbladet.

- Det er barns rett å lære seg og svømme, på lik måte som at de lærer seg å skrive og regne, sier Soleng videre.

Han mener problemet kan forplante seg dersom den kommende foreldregenerasjonen ikke kan svømme.

- Vi ser første generasjon som ikke er svømmedyktig, og dersom ansvaret for svømmeopplæring går mer på foreldrene må dem jo kunne svømme selv, sier Soleng.
 

- Kjenner flere som ikke kan svømme På Hvervenbukta badeplass sørøst i Oslo sitter Rasha Almozawi (18), Sanya Pervez (18) og Sara Edvardsen (18) og koser seg i sommervarmen. De kan alle svømme.

- Jeg fikk svømmekurs på barneskolen, men jeg kjenner flere som ikke kan svømme. Det er kanskje flest utlendinger, og spesielt jenter, sier Almozawi.

- Hvorfor tror dere det er sånn?

- Det er noen som har foreldre som ikke er komfortabel med at dattera skal delta på det, mener Pervez.

Alle tre mener det er for lite svømmeopplæring på skolen, og at det kan være årsaken til at flere ikke kan svømme.

- Enkelte steder er kanskje ikke opplæringen god nok, eller så er det ikke kurs hyppig nok, sier Edvardsen.

Jentene mener det er viktig å kunne svømme, og sammenligner det med å lære å sykle.

- Jeg mener det er viktig å kunne. Om du har en båt eller skal være på en båt, så er jo det en trygghet, sier Almosawi.

- Man vet jo aldri når man får bruk for det, sier Pervez.