Færre migranter ankommer greske øyer

Dårlig vær gjør reisene over Egeerhavet enda farligere.

EUROPA: En flyktninggutt står på en strand nord for byen Molivos på den Greske øya Lesvos, tirsdag 17. november 2015. International Organization for Migration melder at det har vært en negang i antallet flyktninger som ankom de greske øynene Kalymnos, Kastellorizo, Lesvos, Khios og Kos. Dette skyldes at været blir dårligere. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
EUROPA: En flyktninggutt står på en strand nord for byen Molivos på den Greske øya Lesvos, tirsdag 17. november 2015. International Organization for Migration melder at det har vært en negang i antallet flyktninger som ankom de greske øynene Kalymnos, Kastellorizo, Lesvos, Khios og Kos. Dette skyldes at været blir dårligere. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Antall flyktninger og migranter som ankommer greske øyer har falt kraftig i løpet av de siste dagene, ifølge International Organization for Migration (IOM).

Søndag kom det 155 personer til de greske øyene Kalymnos, Kastellorizo, Lesvos, Khios og Kos, skriver NTB. Til sammen i november har det ankommet i gjennomsnitt 4.500 flyktninger og migranter hver dag, viser tall fra IOM.

Den store nedgangen kan skyldes at været blir dårligere, noe som gjør den allerede farlige reisen med små båter, enda farligere.

Ifølge IOM har minst 585 personer som har forsøkt å krysse Egeerhavet i år, druknet. November har vært den tryggeste måneden siden august, fordi det da IOM gjorde sine undersøkelser 23. november kun hadde vært dødsfall på havet 14 av 23 dager.

Skjerper kontrollene Disse tallene kommer samtidig som flere land i Europa vurderer eller har innført strengere grensekontroll. Flere land har vurdert å stenge grensene, deriblant Frankrike. Norge er blant landene som skal skjerpe kontrollene.

Den strengere grensekontrollen kommer etter terrorangrepene mot Paris fredag 13. november, da 129 mennesker ble drept av minst ni terrorister som angrep flere steder i byen, blant annet konserthuset Bataclan og flere restauranter.

Likevel kan skjerpingen vise seg å få uheldige - og ulovlige - konsekvenser. Det fryktes at eventuelle stengninger av grensene vil gi menneskesmuglere et større marked.

I etterkant av terrorangrepene ble det funnet et syrisk pass i nærheten av en av terroristene. Passet ble koblet opp mot fire grensepasseringer i Europa: Hellas, Kroatia, Serbia og Frankrike, og førte til økt mistenksomhet mot flyktninger.

Ikke velkomne i Norge Dagbladet har tidligere skrevet om at dugnadsånden i den norske befolkningen nå har blitt erstattet med netthets. Folk ønsker ikke lenger flyktninger velkommen til Norge. Bakgrunnen for denne påstanden er en undersøkelse utført av Ipsos MMI, som viser at synet på flyktninger har snudd seg fra juni til november i år.

Selv om 25 prosent i november mener at vi bør ta i mot like mange flyktninger som nå, og 28 prosent mener vi bør ta i mot flere, mener 42 prosent at vi bør ta i mot færre. I juni mente 42 prosent av Norges befolkning at vi burde ta i mot flere flyktninger, mens 31 prosent ønsket færre og 20 prosent ønsket å opprettholde juni-nivået.

5. november publiserte UDI tallene på hvor mange asylsøkere som har kommet til Norge i perioden januar - oktober 2015; antallet var 21 946. Av disse var det blant annet 7858 syrere, 4079 afghanere, 2774 eritreere og 2097 irakere.

REDNINGSVESTER: Fjell av etterlatte redningsvester ligger ved byen Molivos, på den greske øya Lesvos. Foto: NTB Scanpix.
REDNINGSVESTER: Fjell av etterlatte redningsvester ligger ved byen Molivos, på den greske øya Lesvos. Foto: NTB Scanpix. Vis mer