NEDGANG: På ett år har det blitt 3800 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, opplyser NAV i en pressemelding. Illustrasjon: NAV
NEDGANG: På ett år har det blitt 3800 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, opplyser NAV i en pressemelding. Illustrasjon: NAVVis mer

Færre nordmenn «naver»

Nedgang på 3800 personer på ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ett år har det blitt 3800 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, opplyser NAV i en pressemelding.

Ved utgangen av september 2017 mottok 142 400 personer arbeidsavklaringspenger (AAP).

Dette tilsvarer 4,2 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år, skriver NAV.

- Antallet personer med arbeidsavklaringspenger har gått jevnt nedover de siste årene. Blant de som slutter å motta arbeidsavklaringspenger går fire av ti personer til arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

I 3. kvartal 2017 startet 12 300 personer på arbeidsavklaringspenger. Det er 200 færre enn 3. kvartal året før, ifølge NAV. 56 prosent kom fra sykepenger.

Blant de som sluttet å motta arbeidsavklaringspenger i 4. kvartal 2016 var 42 prosent i jobb og 35 prosent uføretrygdet seks måneder senere.

Over 70 prosent av dem som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser, ifølge pressemeldinga fra NAV.

En tredjedel av de med psykiske lidelser har en depressiv lidelse, mens fibromyalgi og ryggsmerter er de to vanligste diagnosene innen muskel- og skjelettlidelser.

Andelen med psykiske lidelser synker med alderen, mens det er omvendt for andelen med muskel- og skjelettlidelser; her øker andelen jo eldre man blir. For gruppa under 30 år er andelen med psykiske lidelser på 70 prosent.

Aust-Agder har flest mottakere av arbeidsavklaringspenger, ifølge NAV, totalt med 5,8 prosent.