Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Færre nynazister i Norge

Det finnes nesten ikke nynazister igjen i Norge. Sentrale aktører har hoppet av, og rekrutteringen er stoppet opp. Årsaken er et prosjekt for å stanse nynazismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alle andre land er nynazismen på frammarsj. I Sverige står det stille.

- I Oslo er det nå et par håndfuller høyreekstreme igjen av en gruppe på over 100 for omtrent ett år siden. Den samme tendensen gjelder for resten av landet, sier Ronald Pedersen, prosjektleder for «Exit ... ut av voldelige ungdomsgrupper». Prosjektet er finansiert av Barne- og familiedepartementet, Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet.

Slitne

Gjennom et tett samarbeid med politiet, utsatte bydeler i Oslo og kommuner rundt i landet, har organisasjonen langt på vei lyktes i sin strategi: Å jobbe for å gi enkeltmennesker en alternativ tilværelse.

Nærmiljøet og aktive foreldre har spilt en nøkkelrolle i prosessen.
- Mange er blitt svært slitne av å være i dette miljøet. Det er en tilværelse under konstante trusler om vold. Nå har de hatt et sted å ringe og tilbud om samtaler.

Må skifte navn

Å hoppe av et nynazistmiljø er en påkjenning. Truslene og volden kommer plutselig fra de gamle vennene istedenfor utenfra.

- Noen må skifte navn eller deler av navnet for å starte på nytt. Noen må ha hjelp til å flytte for å starte et nytt liv. Vi klarer ikke å hjelpe alle som vil ut. Neste år utvider vi med å opprette et avhoppernettverk, sier prosjektlederen. «Exit...»s metoder går nå videre til Sverige, Finland og Danmark.

Hardnet til

- Det lille miljøet som står igjen har hardnet til og blitt mer mobilt. Noen vil ønske seg tilbake igjen, det kan være grusomt å oppleve at tilværelsen blir grå og kjedelig når de har hatt det spennende hver dag, sier Ronald Pedersen. Noen steder, som Nordstrand i Oslo, har tilbudt turer med ekstremsport for å kompensere for spenningsbehovet i en overgangsperiode.

- Er du sikker på at de høyreekstreme nå ikke er gått lenger under jorda?
- Ja. Vi har gode kontakter i miljøet, sier Pedersen.

Pedersen mener at ingen er rasister når de blir rekruttert til miljøet. Rasister blir de etter hvert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media