Kan øke:  Selv om styringsrenta forblir uendret, kan boliglånsrenta øke, sier økonomieksperter. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Kan øke: Selv om styringsrenta forblir uendret, kan boliglånsrenta øke, sier økonomieksperter. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Færre og mindre renteøkninger

Norges Bank lot styringsrenta stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank besluttet i dag å holde renta uendret på 2,25%.

Det kan bety gode nyheter for norske lånetakere.

- Dersom renta i Norges Bank hadde blitt satt opp i dag ville bankene fulgt etter. Nå er det litt mer usikkert hva bankene kommer til å gjøre, sier sjefsøkonom i DnB NOR, Øystein Dørum.

Renteøkningene som tidligere er forespeilet vil mest sannsynlig ikke slå inn, på grunn av urolighetene i internasjonal økonomi.

- Vi vil nok se færre og mindre renteøkninger fremover. Renta vil fortsatt stige, men mindre enn antatt, sier Dørum.

Ikke mer å rutte med
Til mange nordmenns skuffelse betyr ikke dette at vi vil få mer å rutte med i hverdagen.

- Selv om styringsrenta ikke ble satt opp i dag, skal man ikke se bort ifra at boliglånsrenten vil bli satt opp, sier forbrukerøkonom i DnB NOR, Silje Sandmæl.

- Det vil være lurt å ta høyde for at renta vil øke, og heller gjøre lommeboken vant til fremtidig høyere rente med å betale mer avdrag. Det er uansett en god måte å spare på, sier hun.

Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i Sparebank1, er enig i at renta trolig blir holdt uendret en stund fremover.

- Men pengemarkedsrenta har økt, derfor vil det bli dyrere for bankene å gi ut nye lån. Man bør derfor ikke se bort i fra at man vil se en renteøkning på nye lån - og etterhvert også på eksisterende, sier hun.

- Norge må også nedjustere hvor mye vi kan gi norske arbeidstakere i lønnsøkning. Vi er nødt til å følge andre land, fortsetter hun.

Tryggere arbeidsplasser
Sjefsøkonom i LO, Stein Reegård, sier at dagens beslutning om å ikke heve renta vil ha positive følger for det norske arbeidsmarkedet.

- Dette øker tryggheten for de som jobber i eksportbedrifter. Uendret rente øker muligheten for lav kronekurs, som vil være positivt for konkurranseutsatt virksomhet, sier han.

Denne beslutningen vil også være positiv for norsk økonomi generelt, da uroen vil føre til lite drahjelp fra utlandet. 

- Vi vil unngå den bremseeffekten vi ville fått dersom renta hadde blitt satt opp. Det bidrar derfor til å holde hjula i gang, sier Reegård.

Bankene har forløpig ikke bestemt seg for hvordan de skal reagere på dagens beslutning.

- Vi må se hvordan markedet reagerer på beslutningen fra Norges Bank og har ikke tatt stilling til eventuelle renteendringer enda, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB Nor.